Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Szóbeli viták 2. : Dr. Oz és Dr. Novella

2011. május 03. 12:44 - Zsolesz14

Április 26-án történt egy szóbeli vita, beszélgetés, amelyben sok érdekes és hasznos információ hangzott el. Ezen kívül kicsit alkalmasnak tartom az előző bejegyzésben leírtak bemutatására is. Ezért most erről a vitáról lesz szó. De először ismerkedjünk meg a szereplőkkel.

A felek

 

Dr. Mehmet Oz eredetileg szívsebész, van egy műsora a "Dr. Oz Show", mely a tengerentúlon igen népszerű. Az utóbbi időben viszont valami miatt átállt a sötét oldalra és rendszeresen hirdet áltudományos gyógymódokat és termékeket; a homeopátiától kezdve egészen a reiki-ig mindent. Akkor tette fel az i-re a pontot, amikor meghívta műsorába az álorvoslás sötét nagyurát, Joseph Mercola-t, akit nem elég, hogy védelmezett, de még hirdetett is. Az pedig már a nevetséges kategória volt, amikor John Edward médium is komoly szerepet kapott a műsorba (Igen, ő az, aki szerepelt az egyik South Park részben, mint az "Univerzum legnagyobb kóklere".). Természetesen rengeteg kritikát kapott a műsora.   

Dr. Steven Novella a szkeptikus mozgalmak egyik példaképe. A Yale egyetemen dolgozik, mint agykutató. Ő az alapítója az általam igen sokat reklámozott SBM blognak, valamint elnöke a "The New England Skeptical Society" szervezetnek. Ezen kívül van saját blogja, mely igen gyakran frissül nemcsak az agykutatás, de egyéb szkeptikus témájú bejegyzésekkel is. Producere továbbá "The Skeptics Guide to the Universe" című, hetente új résszel megjelenő podcastnak (rövid, interneten elérhető kisfilmek, melyek egy adott témát próbálnak körbejárni). 

Veszélyek

 

Miért ajánlották a vita előtt sokan Novella-nak, hogy ne fogadja el a meghívást? Úgy gondolom, hogy erre csak részben ad választ az előző bejegyzésem, több más probléma is bejön.

Ez nem egy olyan műsor, amiben mindkét fél előad egy körülbelül 45 perces prezentációt, majd moderált vita során reagálhatnak a felek a másik előadására. Az túl unalmas lenne egy show műsorhoz, senki se nézné. Itt a végeredmény egy 15 perces beszélgetés lesz, mindenféle rövid kiegészítéssel elsősorban videók formájában.

Maga a forgatás természetesen nem 15 perces volt, hanem hosszabb, a végeredmény a vágás során állt elő. Ez itt már egy olyan pont, ahol teljesen manipulálhatóvá válik az egész. Novella egyik célja az volt, hogy az úgymond üzenete túlélje a vágást és bekerüljön az adásba. Utólag elmondható, hogy szerencsére korrekt módon állították össze a végső 15 percet.

A másik probléma, hogy ez a műsor tulajdonképpen az oroszlán barlangja. A beszélgetést teljes egészében Dr. Oz irányítja, ő tereli a témát, ő kérdez, Novella csak válaszolni tud. Ráadásul az utolsó szó jogát természetesen a műsorvezető tartja fent magának, legyen abba bármilyen téves információ, Novella arra már nem fog tudni reagálni. Természetesen jogos, hogy a végszót a műsor házigazdájának tartják fent, de attól még ez egy problematikus pont marad.

A vita

A www.doctoroz.com címen lévő videót csak a tengerentúlról lehet megtekinteni, ígyhát íme a videó másik forrásból és utána a megjegyzéseim hozzá.

Mitől féltek?

 

Az epizód címe a következő volt: “Why your doctor is afraid of alternative health.” ("Miért fél az ön orvosa az alternatív medicinától.") Már ebből is sejteni lehetett, hogy miről fog szólni ez az egész. Dr. Oz a műsor alatt rengeteg saját készítésű szalmabáb ellen érvelt és ez sem különb.  Ráadásul ez a kérdés már önmagában kitűnő példa az előző bejegyzésben feltűnő 'túl sokat állító kérdésre'. A Napnál is világosabb, hogy senki sem fél semmitől. Ez szinte mindig előjön, amikor egy szkeptikus beállítottságú ember hívőkkel (UFO, szellem, parapszichológia stb.) vitatkozik. Ők naívan és kicsit önző módon úgy gondolják, hogy bárki, aki nem ért velük egyet az fél valamitől. Pedig a szkeptikusok csak az igazságra kíváncsiak. A Dr. Oz által reklámozott termékeket nem támasztják alá bizonyítékok, így aztán kénytelen a vitát olyan irányba terelni, amelyben ez nem jön elő. Ezért aztán olyan tévképzeteket hoz elő, mint ez a félelem az alternatív orvoslástól.

Már a műsor elején meggyanúsította Novella-t, hogy ő meg az orvosok/szkeptikusok nem akarnak, nem mernek az alternatív gyógymódokról beszélni. Pedig a legtöbb kritikát és ellenszenvet éppen azért kapják, mert túl sokat beszélnek róla! Pont ez a célja az ilyen mozgalmaknak, hogy igenis beszéljünk róla és tájékoztassuk az embereket korrekt módon. Ez természetesen vonatkozik arra az esetre is amikor egy adott gyógymód hatásosságára semmilyen bizonyíték sincs. Novella igen jól elmagyarázta, hogy a céljuk az, hogy a betegeiket úgy informálják, hogy azoknak előnyük származzon belőle. Ezért is alapította az SBM blogot. Dr. Oz és a hozzá hasonlóak azért kapnak olyan sok kritikát tőlük, mert általában csak fél- vagy torzított információt adnak. Erre egy remek példa egy régebbi epizód, melyben Dr. Oz minden kritika nélkül támogatta és hirdette a homeopátiát és azt hazudta állította, hogy a bizonyítékok azt mutatják, hogy működik a homeopátia, még akkor is ha a hatásmechanizmus kissé zavaros. Erről nagyon jól tudjuk, hogy nincs így, Novella ezt az elemző cikkében ezzel támasztja alá.

Dr. Oz a következő beszéddel indította az egészet (saját fordítás, akárcsak az összes többi idézet):

Ma egy sokat vitatott témáról lesz szó. A célunk ezzel az, hogy segítsünk önnek a saját egészségének megőrzésében és irányításában. Nagyon sok olyan orvos van, beleértve saját magamat is, aki naponta kockáztatja saját hírnevét és karrierjét, mert a hagyományos orvoslás mellett alternatív gyógyászatot is alkalmaz. De nagyon sok orvos gondolja úgy, hogy ezek a terápiák áltudományosak és akár veszélyesek is lehetnek. Az ön orvosa is egy lehet ezek közül. Miért félnek az orvosok az alternatív gyógyászattól? Önnek is félnie kellene?

Mi az üzenete a műsorvezetőnek ezzel? Hát az, hogy ez egy olyan csata, melyben Te (a közönsége) állsz szemben a világgal/vállalattal/gyógyszermaffiával. Ők el akarják titkolni előled az Igazságot! Mi vagy Te, birka, aki arra megy amerre terelik? Ugye a megvilágosodott, "felébredt" Dr. Oz-al és közönségével tartasz? Miért tömnéd magad mérgező gyógyszerekkel, mikor létezik 100% természetes gyógymód, amit ráadásul el akarnak titkolni Előled?! Dr. Oz az elejétől kezdve úgy állítja be az alternatív gyógyászat kérdését, mint a kis magánember harcát a nagy gonosz multikkal. Aztán persze jön a szokásos érv: a többiek nem elég nyílt látókörűek. Előkerül egy kis közvélekedésre való hivatkozás is: az alternatív gyógyászatra az emberek évente 35 milliárd dollárt költenek (legalábbis szerinte), tehát az biztos működik. Ez természetesen egy igen buta érv, ráadásul magának is ellentmond vele, hiszen egyértelművé válik, hogy igen nagy üzlet ez. A folytatásban előjön a műsor címével kapcsolatban többé-kevésbé kitárgyalt téma is (ez egyben az első kérdés, amit Novella felé irányít a műsorvezető):

Miért van olyan sok orvos - több orvos van a nézőink között is - akik nem szeretik az alternatív orvoslást? Miért van az, hogy nem akarod, hogy beszéljek ezekről a terápiákról a műsoromban?

Ezek tipikus "Mióta veri a feleségét?" jellegű kérdések. Dr. Oz  és a közönsége szerint az orvosok és szkeptikusok nem azért tiltakoznak az alternatív orvoslás ellen, mert az áltudományos, mert nincs bizonyíték a hatékonyságára, mert gyakran van bizonyíték a hatástalanságára vagy, mert ez már önmagában egy ellentmondásos fogalom. (Egyszerűen arról van szó, hogy az alternatív medicina az definíció szerint az olyan gyógymódokat jelenti, melyek működésére nincs bizonyíték, vagy éppen a nem működésére van bizonyíték. Az az alternatív gyógymód, aminek hatékonyságára elegendő és komoly bizonyítékok vannak, az megszűnik alternatívnak lenni és bekerül a "hivatalos" gyógymódok közé.) Nem, szerintük a szkeptikusok egyszerűen nem szeretik azt. Úgy állítja be, mintha ez egy önkényes választási lehetőség lenne, mintha véleményen múlna az egész, mintha a Pepsi és a Cola között kellene dönteni és mindenki azt választja, amelyiket jobban szereti. Ráadásul ez a gyűlölet a szkeptikusok részéről, ez egy "nyugati" gyűlölet. Dr. Oz rengetegszer használta a "nyugati orvoslás" és a "nyugati tudomány" kifejezéseket, de ez egy hamis dilemma. A jól művelt tudomány az egyszerűen jól művelt tudomány és kész, függetlenül attól, hogy keletről vagy nyugatról jön.

Figyeljük meg azt is, hogy Dr. Oz áldozatként mutatja be magát. Remekül irányítja a beszélgetés témáját, szóba se kerül az, hogy milyen kamu gyógymódokat szokott reklámozni és ajánlani a műsorában. Nem, ehelyett úgy állítja be, mintha a szkeptikusok, mint például Novella el akarnák hallgattatni. Egy újabb buta érv, a valóság ferdítése. Amit a szkeptikusok el szeretnének érni az egyszerűen az, hogy ne állítsa be úgy ezeket a termékeket mintha komoly tudományos bizonyítékok szólnának mellettük, miközben ez nincs így. Novella amúgy nagyon jó válaszokat adott ezekre a kérdésekre.

Ha fej én nyerek, ha írás te veszítesz

 

Dr. Oz nyilvánvalóvá teszi a műsor alatt, hogy egy áltudományos, tudományellenes oldalt képvisel. Úgy tűnik hiába magyarázta el amúgy kitűnően Novella, hogy az 'alternatív' kifejezés valójában egy mesterséges kategória, egy olyan kifejezés, amit mentőövként használnak olyan dolgok mellett, amelyek ellen komoly tudományos bizonyítékok szólnak. Sajnos a műsorba meg volt hívva egy másik vendég, egy igazi hívő, Dr. Mimi Guarneri, aki a műsorvezetővel közösen remekül alkalmazta az "odacsalogatás és beetetés" (bait and switch) módszerét. Ezzel a nem szép taktikával biztosan mindenki találkozott már. Egyszerűen arról van szó, hogy a potenciális vevőt valami nagyon vonzó ajánlattal elcsábítjuk,  magunkhoz csalogatjuk (bait - csali), aztán mikor felkeltettük az érdeklődését kiderül, hogy mégsem olyan szép és jó a termék (switch - váltás), mint azt eredetileg reklámoztuk, vagy éppen nincs is belőle, csak egy másik rosszabb van.

Hogyan alkalmazzák ezt ebben a műsorban? Hát úgy, hogy a nézőt azzal csábítják, hogy de az 'alternatív' nem is rossz, mert ebben a kategóriában vannak a gyógynövények, különböző testmozgások és például a masszázs is, amik nem is rosszak. Való igaz nincs olyan orvos vagy szkeptikus a világon, aki szerint a testmozgás vagy a gyógynövények rosszak és hatástalanok. De ezek nem azok a tipikus dolgok, amiket alternatív gyógyászat alatt értünk. A testmozgást minden orvos javasolja a betegének, a gyógynövényeket pedig a gyógyszeripar is jelentős mértékben felhasználja, az, hogy ezek működnek nem jelent semmi 'alternatívat'. Ezt használják csalinak, hogy a maguk oldalára állítsák a közönséget, majd jön a váltás és hirtelen (más epizódokban) előjönnek az igazi kamu gyógymódok, mint például az imaterápia, a homeopátia vagy a reiki. Figyeljük meg, hogy a műsor ezen részén szinte csak a gyógynövényekről van szó, említésre se kerülnek azok a hatástalan gyógymódok, amikről az előző epizódokban szó volt és amik miatt a leginkább a kritikát kapta a műsor. Természetesen ez előre így lett kitalálva, ezért is nagy előny ha az egyik fél irányítja a beszélgetést.

Furcsa módon Dr. Oz három csoportba osztotta az alternatív gyógymódokat; először vannak azok a dolgok, amiket megeszünk, vannak azok, amik hatnak a testünkre és vannak a test-elme kapcsolatra hatók. Mindháromról láthattunk egy kisfilmet. Ezeknél  igen irritáló és tisztességtelen volt az, ahogy Dr. Oz a Novella által közölt dolgokat teljesen eltorzította és ezen eltorzított változatot mondta vissza felé. Volt, hogy Novella azt állította, hogy egy adott gyógymódot már igen jól kivizsgáltak és azt találták, hogy hatástalan és erre azt hallotta vissza (mint saját szavait), hogy nem vizsgálták eléggé, vagy, hogy túl kevés a rendelkezésünkre álló bizonyíték. A vége felé még az is elhangzott, hogy "Nem igaz, hogy ezeket nem vizsgálták, ráadásul néhány bizonyíték szól is mellettük". Persze, hogy találunk "néhány" bizonyítékot, még a legröhejesebb gyógymódok mellett is, de nyílván az összes és legjobb bizonyítékokat kell nézni és nem kimazsolázni azokat, amik az előre eldöntött álláspontunknak megfelelnek.

A szomorú az az, hogy a műsor során Dr. Oz egy igen elfogult és megtévesztő érvelést alkalmazott. Azt állította, hogy sok alternatív gyógymód mellett igenis vannak bizonyítékok, de ide példának csak a gyógynövényeket tudta felhozni, amikről már jól tudjuk, hogy nem igazán lehet őket az 'alternatív' kategóriába sorolni. Senki sem mondja, hogy a természetes gyógymódok alapból nem lehetnek hatékonyak, azokat is megfelelő módon tanulmányozni kell.

Igen ám, de mikor olyan gyógymódra terelődik a szó (jelen esetben az akupunktúra), amely ellen rengeteg komoly bizonyíték szól, akkor életbe lép a kettős mérce. Az eddigi tudományszeretetből hirtelen az lett, hogy a "nyugati tudományok" nem képesek vizsgálni az akupunktúrát, ezért nem mutatnak a tesztek hatékony eredményt.

Ez a hozzáállás teljesen tudománytalan. Ha a tanulmányok jó eredményt hoznak, akkor a tudomány a barátunk és szeretjük, ha a tanulmányok azt mutatják, hogy egy gyógymód hatástalan, akkor rossz a "nyugati tudomány", nem képes vizsgálni az adott gyógymódot és aki a tudomány eredményeiben bízik, az arrogáns. Ha fej én nyerek, ha írás te veszítesz. Ennyi.

A műsornak az a pontja, amikor egyértelműen látszott, hogy Novella-nak van igaza, az talán pont az akupunktúrás rész volt. Itt el lett mondva, hogy az nem működik a placebón túl és mindegy, hogy hova vagy milyen mélyre szúrjuk a tűket. Az eredmények ugyanazok és van egy minimális kockázat. Dr. Oz válasza nagyon árulkodó, csak annyira tellett tőle, hogy elmondja, hogy de az akupunktúrát világszerte több milliárd ember (vajon honnan szedte ezt a számot?) használja és egy ősi kínai gyógymód. Még arra is volt idő, hogy Novella elmondja, hogy attól még mert valami népszerű még nem lesz hatékony, utána pedig az érvágáshoz hasonlította az akupunktúrát, amely szintén ősi gyógymód és tizedelte a lakosságot.

Összefoglalás

 

Egyértelmű, hogy ez nem egy komoly műsor, a nézettségről szól az egész. Novella mégis elfogadta a meghívást és igen jól helytállt egy olyan környezetben, amelyben mindenki ellene volt. Mindemellett úgy vélem, hogy teljesen érthető, hogy egy ilyen meghívást miért utasítanának a legtöbben vissza. Még a legtalpraesettebbek és legedzettebbek is könnyen elvérezhetnek egy ilyen színvonalú műsorban. Mindazonáltal, ha a közönségből akár csak egy ember elgondolkozott azon, hogy mi is folyik itt valójában, akkor már megérte.  

Felhasznált és ajánlott irodalom

 

Dr. Oz on alternative medicine: Bread and circuses
A Skeptic in Oz
Alternative Medicine: The Magic of Oz
Dear Dr. Oz: I Just Think It's Very Dismissive of You to Reject Reality
The Dr. Oz Show: The Price is Right of Medical Woo
Steve Novella goes to Oz
Steve Novella on Dr. Oz
Steven Novella on Dr. Oz
Dr. Steven Novella vs. Dr Oz

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr532874274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása