Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Összeesküvés-elméletek a zika vírusról

2016. február 17. 19:38 - Zsolesz14

Az elmúlt hetekben új szóval bővült a szókincsünk: a zika vírussal. Úgy tűnik van még valami, ami miatt aggódhatunk. A bejegyzésben igyekszem a vírussal kapcsolatos legfontosabb alapismereteket összefoglalni, majd tárgyalom az ilyenkor már szinte természetesen megjelenő összeesküvés-elméleteket.

A zika vírus elsősorban az Aedes aegypti szúnyogcsípéssel terjed, ugyanazon szúnyogok által, amelyek a dengue-lázat vagy a sárgalázat terjesztik. Első ránézésre a vírus nem is tűnik olyan vészesnek, hiszen a fertőzöttek körülbelül 80%-a nem is mutat tüneteket, míg a maradék 20% általában egy viszonylag enyhe betegségen megy keresztül, amelyet láz, bőrkiütések, ízületi fájdalom és kötőhártya gyulladás jellemez. Mindezek ellenére a fertőzésnek lehetnek komplikációi, tudunk egy esetről például, ahol Guillain-Barre szindróma követett egy zika vírusos fertőzést. Nem tűnik ez sem nagy kockázatnak, viszont mindenképp figyelmet érdemel. 

A nagyobb probléma akkor jelentkezik, ha terhes nők kapják el a fertőzést. A zika vírus által okozott fertőzést ugyanis összefüggésbe hozták az úgynevezett mikrokefália nevű betegséggel. Ezen a ponton a kettő közötti kapcsolatról még csak a korrelációt állíthatjuk biztosan, azonban nagyon valószínű, hogy oksági összefüggés is fenn áll. A bizonyítékok meggyőzőek és más lehetséges okokat már kizártak. Ráadásul a zika fertőzés által sújtott területeken a mikrokefáliás esetek súlyosabbak az átlagnál.

A vírusnak jelenleg nincs ismert ellenszere és védőoltás sem létezik még, komoly erőfeszítések azonban vannak utóbbi elkészítésére. Emiatt aztán elővigyázatosságra van szükség. Ez jelentheti például a szúnyogcsípés elkerülését, már amennyire az lehetséges, vagy a szúnyogpopulációk korlátozását. A WHO és a CDC addig is azt javasolja, hogy terhes nők ne utazzanak zika vírus sújtotta területekre.

A vírust először Ugandában azonosították 1947-ben. Eleinte csak Afrikában terjedt, aztán a 20-dik század második felében elérte délkelet Ázsiát is. Nemrégiben pedig megjelent Dél-Amerikában és Mexikóban is, míg a helyzet Brazíliában a legsúlyosabb. Az Egyesült Államokban nem volt még olyan eset, ahol valaki helyileg szedett össze zika vírust, olyan azonban volt már, hogy valaki behozta azt.

Tévhitek és konteók

Ha belegondolunk az összeesküvés-elméletek világa valahol nagyon szép. Terroristák nem léteznek, minden terrortámadás valamilyen kormányzatnak (vagy tetszőleges "tudjukkiknek") a műve. Természeti katasztrófák sincsenek, hiszen mindegyiket kivétel nélkül a gonosz háttérhatalom okozza a HAARP-al. A vírusok és baktériumok által okozott betegségek és járványok pedig szintén a háttérhatalom művei. 

Valójában bármikor, amikor valamilyen járványról lehet hallani a hírekben akkor már szinte biztosra lehet mondani, hogy jönnek a nagyobb összeesküvés-elméletek is. Ez történt például a H1N1 járványnál 2009-ben és 2010-ben vagy akkor, amikor az ebolával volt tele a sajtó. Azok számára, akik olvastak ezekről nem fognak semmi újdonságot jelenteni a mostani, zika vírussal kapcsolatos téveszmék. Nézzük ezeket sorjában!

Állítás: a zika vírusos kitörések valódi oka egy brit cég, az Oxitec által szabadon engedett, genetikailag módosított szúnyogok! Az állítás szerint a cég ugyanazon a területen engedte szabadon a GMO szúnyogokat, mint ahol a járvány elterjedt, így aztán a szúnyogok a felelősek valami ismeretlen módon.

Mi a gond ezzel? Ez az elmélet több szinten kudarcot vall. A legnagyobb hiba talán az benne, hogy a GMO szúnyogok mind hímek, azok pedig nem csípnek. A hímek nektárokon élnek, csak a nőstények csípnek és táplálkoznak vérrel. Aztán ha alaposabban utánanézünk kiderül, hogy nem is ugyanazon a területen kísérleteztek a szúnyogokkal mint ahol a járványkitörések megjelentek.

Ezt a tévhitet amúgy az Hoax kábel is kivesézte, így nem látom értelmét sokat foglalkozni vele. Maga a technológia, amit az Oxitec bevetett amúgy nagyon érdekesnek és ígéretesnek tűnik. Az ő hím szúnyogjaik olyanok, hogy képesek a természetben élő nőstényekkel párosodni, az utódjaik azonban halálra vannak ítélve. (részletesebben lásd pl. itt). Ez a technológia tehát éppen a szúnyogpopulációk megfékezésére irányul. Az első tesztek szerint pedig nagyon hatékony a dolog, az eredmények egy bámulatos 90 %-nál nagyobb populációcsökkenést mutattak.

További segítségek ezen összeesküvés-elmélet leleplezésére:
Tara C. Smith - The Zika conspiracies have begun
The Mad Virologist - Debunking the myths surrounding the Zika virus outbreak in South America
Orac - Zika virus - The conspiracy theories flow fast and furious

Állítás: a terhes nőknek szánt Tdap oltóanyag okozza a mikrokefáliát! Oltásellenes összeesküvés-elmélet, valamint az oltások hibáztatása természetesen nem hiányozhat egy ilyen listáról. Ez a hír már több magyar "hírportálon" is megjelent, például naturahírek.

Mi a gond ezzel? Minden. Az oltást nem is javasolják csak viszonylag késői terhességi állapotig, még a naturahírek által linkelt hivatkozásban is benne van, hogy az oltást a 27. és 35. hét között ajánlják. Ez pedig túl késői szakasz a terhességben ahhoz, hogy mikrokefáliára jellemző koponyaméret csökkenés és agyi rendellenességek kialakuljanak. Azokra a kórokozókra, amelyekről biztosan tudjuk, hogy okozhatnak mikrokefáliát (ilyen például a citomegalovirus vagy a rózsahimlő) ha a fertőzés a terhesség kezdeti szakaszán (jellemzően a 20. hét előtt) következik be, akkor megnövekedett eséllyel kell számítani ártalmas fejlődési kimenetelekre. Nem úgy működnek tehát a dolgok, mint ahogyan a konteó állítja azt.

Kutatások pedig igenis voltak és azt mutatták, hogy a tdap oltóanyag nagyon biztonságos a terhesség alatt. Volt több, az oltás biztonságosságát vizsgáló tanulmány is, amelyek mind arra jutottak, hogy nincs megnövekedett esélye a nemkívánatos eseteknek olyan gyerekeknél, akik anyukája megkapta a tdap oltóanyagot terhesség alatt.

Az oltásellenes mesének biológiai szempontból sincs sok értelme. Miért nincs a többi országban, ahol alkalmazzák a tdap oltóanyagot zika járvány? Az Egyesült Államokban és más országokban is kapnak a terhes nők az oltóanyagból, akkor ott miért nem látni a mikrokefáliás esetek számának emelkedését?

Érdekes, hogy ez az összeesküvés-elmélet üti az előzőt is, hiszen az legalább azt elismeri, hogy a zika vírus az oka a mikrokefáliás eseteknek.

További segítségek ezen összeesküvés-elméletek leleplezéséhez:
Tara C. Smith - The Zika conspiracies have begun
Orac - Zika virus and microcephaly: Antivaccine warriors say it's vaccines that did it!

Állítás: a vírust valójában a Rockefeller család szabadította a világra valami szörnyűséges terv részeként! Több magyar pánikkeltő oldalon megtalálni ezt a szörnyű hírt.

Mi a gond ezzel? Az egyszerű válasz ismét: minden. Az egész onnan ered, hogy találni a világhálón egy ATCC nevű (American Type Culture Collection) céget, amelynek a weboldalán meg lehet vásárolni a zika vírust. Ebből csináltak aztán valami módon egy durva összeesküvés-elméletet, amit nem is érteni igazából. Ha Rockefellerék tényleg a vírust akarnák emberek meggyilkolására használni, akkor bizony elég buták. Láthattuk ugyanis, hogy maga a vírus nem lenne erre alkalmas. De akkor mégis mi ez az "interneten meg lehet vásárolni a zika vírust" dolog?

Az ATCC egy olyan szervezet, amely biológiai mintákkal foglalkozik. Minták alatt különböző szöveteket, kultúrákat, baktériumokat és vírusokat kell például érteni. Bárkinek, aki ilyen területen végez kutatómunkát szüksége lesz ezekre időről időre. Ráadásul az ATCC nem fogja akárkinek csak úgy eladni a mintáit.

Tara C. Smith kutató professzor például elmagyarázta, hogy milyen folyamaton esett át, amikor munkája során először kellett rendeljen az ATCC-től. Első körben felhívták a laborjának a biobiztonsági igazgatóját, hogy meggyőződjenek róla, hogy a labor képes kezelni azokat az organizmusokat, amiket rendelni akartak. Mikor erről meggyőződtek, akkor alá kellett írni a két szervezet között egy anyagátadási megállapodást. Csak ezek után kapta meg a kutató a mintákat.

Még ha valakinek sikerült is volna átverni az ATCC-t és szerezni tőlük zika vírus mintát, jogosan vetődik fel a kérdés, hogy mégis miért? A vírus az esetek 80%-ában még tüneteket sem okoz.  Ha ezek után el akarta terjeszteni, akkor vagy saját magát, vagy valaki mást meg kellett volna fertőzzön vele, majd biztosítsa, hogy a szúnyogok hordozójává válnak a vírusnak. Miután a szúnyogok jól megszívták magukat a fertőzött vérrel szabadon lettek engedve a természetbe? Mégis mi céllal? A járványok előtt még azt sem lehetett tudni, hogy az mikrokefáliát okozhat, így aztán még ártalmatlanabbnak gondolták azt. Akárhogy is nézzük, ennek nem sok értelme van.

Összefoglaló

Lehetne még sorolni a különböző terjedő tévhiteket és összeesküvés-elméleteket a zika vírussal kapcsolatban, de ezek inkább csak az itt felsoroltak kombinációi lennének.

A járványok sajnos természetes velejárói egy olyan világnak, amelyben nagy a Föld népessége. A zika vírus csupán a legfrissebb példa erre, biztos lesznek még hasonlók a jövőben, mint ahogy voltak hasonlók a múltban is. Az illetékes szervek (WHO és CDC) mindeközben rendesen végzik a dolgukat, ezért is hallunk ilyen sokat a vírusról. A CDC például meg van győződve róla, hogy ha a vírus közvetlenül el is éri az Egyesült Államokat (eddig csak izolált esetek voltak, olyan emberekkel, akik zika sújtotta területről hozták be a vírust) meg tudják akadályozni annak továbbterjedését.

Egyáltalán nem számít pánikkeltésnek a vírus veszélyeire felhívni a figyelmet és alapvető elővigyázatosságok megtételére bátorítani az embereket. Mivel a szúnyogok a főbb hordozói és terjesztői a vírusnak, ezért célszerű a szúnyog populációkat csökkenteni és védekezni a csípések ellen. Mindeközben már dolgoznak is a kutatók egy védőoltáson.

A legjobb fegyverünk a zika és a hozzá hasonló vírusos fertőzések ellen a tudomány és a tájékozottság. A legszomorúbb a dologban, hogy a legnagyobb veszély pedig nem is maga a vírus, hanem az egyre csak terjedő tévhitek, hamis információk és összeesküvés-elméletek.

Felhasznált és ajánlott olvasnivaló

Tara C. Smith - The Zika conspiracies have begun
The Mad Virologist - Debunking the myths surrounding the Zika virus outbreak in South America
Orac - Zika virus - The conspiracy theories flow fast and furious
Orac - Zika virus and microcephaly: Antivaccine warriors say it's vaccines that did it!
Steven Novella - Update on the Zika virus
Christie Wilcox - No, GM Mosquitoes Didn't Start The Zika Outbreak

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr158396424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása