Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

#napitanulság 1 - Természetes kontra mesterséges

2017. március 12. 10:32 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

 napit1.jpg

A képen látható link

"Megölhet, ha túl sokat veszel be belőle: Májkárosító hatással hozták összefüggésbe a zöld tea kivonatot" - mondja a megosztott cikk címe.

Két tanulság van itt. Egyrészt valami a bevitt mennyiségtől, az adagtól lesz méreg. Nagy szavak azok, hogy ez meg az mérgező, de önmagában ez semmit sem jelent. Milyen adagban mérgező? Kellő mennyiségben a víz is mérgező lehet, mégsem fogjuk betiltani.

A másik a mesterséges kontra természetes szembeállítás. Manapság a csapból is ez folyik, szinte reflexszerűen megnyugszunk, ha bármilyen terméken azt látjuk, hogy csak természetes összetevőket tartalmaz. Pedig a gyilkos galóca és a halálos kígyómérgek is 100 % természetes anyagból vannak. Ezt az összehasonlítást ideje lenne tehát elfelejteni. Egyrészt nem is definiálható korrekten, hogy mi természetes. Bizonyos értelemben minden mesterséges, amihez az ember hozzányúl: bármit főzzünk is, azt egy mesterséges tűzhelyen tesszük (még ha tüzet is rakunk a szabadban), mesterséges főzőedényekben stb. Másrészt pedig az ember a természet része, ilyen értelemben pedig minden, amit csinál az természetes. Egy anyag biztonságosságáról, toxikusságáról, fogyaszthatóságáról SEMMIT sem árul el, ha tudjuk róla, hogy természetes vagy mesterséges. Éppen ezért kerüljük ezen szavak ilyen értelembeli használatát és ne ebben gondolkodjunk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr7012331567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása