Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

#napitanulság 2 - Egy 100% természetes eper

2017. március 12. 10:35 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

napit2.jpg

A 100% természetes eper összetevőinek listája (Kép forrása)

A képen egy 100% természetes eper alkotóelemei láthatóak felsorolva. Nincs benne semmi rovarirtó- vagy növényvédő szer, vagy egyéb szennyező anyag, semmi ilyesmi.

Ez egyrészt azt demonstrálja, hogy a természetben előforduló "dolgok" gyakran sokkal összetettebbek és komplikáltabbak, mint bármi, amit egy laborban elő tudunk állítani.

Másrészt pedig semmit sem jelent önmagában az, hogy ha egy termék hosszú összetevőlistával rendelkezik, amelyen ijesztőnek tűnő vegyületeket olvashatunk.

A mindenféle hosszú nevű vegyülettől meg E-számtól való irreális félelmünknek mára már külön neve van is van: kemofóbia. E viselkedésformának összetett pszichológiai és egyéb okai vannak.

A kép egy James Kennedy nevű kémikustól származik, aki 2013 körül úgy döntött, hogy felveszi a harcot a különböző, köztudatban lévő, kemikáliákkal kapcsolatos tévhitek ellen. Első képe egy banán összetevőlistáját szemléltette, az itteni képhez hasonlóan. E képe szerencsére nagyon elterjedt a különböző internetes portálokon. Érdemes böngészni a honlapját: https://jameskennedymonash.wordpress.com/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr3012331577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása