Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

#napitanulság 5 - Méregtelenítés

2017. március 12. 14:03 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

napit5.png

Kép forrása

A hétköznapok során nagyon sok helyen találkozunk méregtelenítéssel: diéták és különböző élelmiszerek ígérnek nekünk mindenféle méregtelenítést, amelyekre sokak szerint mindenkinek szüksége lenne havi szinten. Az alapötlet szerint az egészségtelen életmódunknak köszönhetően mindenféle toxinok halmozódnak fel a szervezetünkben, amelyeket valamiként el kell távolítani.

Hiába hangzik mindez logikusnak, az ilyen formája a közvéleményben lévő méregtelenítésnek átverés.

Egyrészt a híveknek igazolniuk kell, hogy ténylegesen felhalmozódnak bizonyos méreganyagok a szervezetünkben és ezek valóban betegségekhez vezetnek. Ez nem történik meg, sőt, sosincs megnevezve, hogy pontosan mi az az anyag, ami felhalmozódik. Ehelyett pontatlan kifejezéseket használnak: méreganyag, tartósítószer, mesterséges anyag stb. Ilyen formában ez semmitmondó.

Másodszor pedig igazolni kell, hogy az adott diéta vagy élelmiszer ténylegesen eltávolítja ezt az anyagot a szervezetünkből. Ezt lehetőleg valami elfogadható módon kellene megtenni, például vérvétellel vagy vizeletvizsgálattal. De ilyesmi sem történt még ezidáig.

Egy nem régi szakirodalmi áttekintés a következőt állapította meg:
"... senki sem végzett még szigorú klinikai vizsgálatokat a méregtelenítő diétákkal kapcsolatban. A maréknyi publikált kutatás mind olyan jelentős módszertani hibákkal van tele, mint például: alacsony mintaszám, torzított mintavétel, kontrollcsoport hiánya, személyes beszámolókra való hagyatkozás kvantitatív mérések helyett."

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr3812332047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása