Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

A mágnesek szórakoztatóak, de gyógyhatásunk nincs

2017. március 28. 17:06 - Zsolesz14

Jól elszórakoztattak az elmúlt években a mágneseknek tulajdonított különféle egészségi előnyök. Íme pár példa:

  • Egy szkeptikus ismerősöm arra hívta fel a figyelmemet, hogy ha a mágnesek ténylegesen vonzanák a vörösvérsejteket, mint ahogyan azt sok mágnesterápiás termék magáról állítja, akkor egy MRI vizsgálat, ahol nagyságrendekkel erősebb mágneseket használnak, halálos lenne: vérünk robbanásszerűen szétszakítaná a bőrünket.
  • Egy ismerősöm hitt abban, hogy a mágnesek csillapítják fájdalmait; azt mondtam neki, hogy a kutatások szerint azok valójában hatástalanok; mire ő azt mondta, hogy ez azért van, mert e kutatások nem az ő által preferált márkájú mágneseket vizsgálták. Szerinte a Nikken mágnesesek tényleg működnek. Ezért aztán mutattam neki negatív kimenetelű tanulmányokat, amelyeket Nikken mágneseken végeztek. Elutasította e tanulmányokat, mondván, hogy a tudomány nem tudhat mindent; ő tudta, hogy a mágnesei hatásosak; már eleve eldöntöttnek tekintette a kérdést és nem hagyta, hogy tényekkel összezavarjam.
  • Hallottam egy mágneses matracokkal kereskedő üzletemberről, aki azt állította, hogy a negatív mágnesesség erősebb éjszaka, mert ekkor a Hold van az égen, míg nappal a Nap miatt a pozitív mágnesesség az erősebb.

Képzelhetitek mennyire örültem, mikor "Önt érdekelni a mi Mágneses Energia Karkötőnk?" címmel kaptam egy levelet. A levél tartalma sem volt jobb: "Remélem a levelem nagy profitot hoz az Ön cégének a jövőben. [Nincs cégem.] Hallani Ön Mágneses Energia Karkötőkről? Nagyon erősek, Férfiak és Nők egészségesek lenni tőle. Több, mint 200 konstrukciónk van csak Önnek, rozsdamentes acél karkötő, titánium acél karkötő (TA1 osztály), kerámia karkötő, volfrámacél karkötő stb." A karkötőket árusító cég székhelye Guanghzou (Kína), ezt a szöveg nyelvezetéből is ki lehet találni. A karkötők nagyon olcsók, pár ezer forintba kerülnek, fillérekbe, ha nagy mennyiségekben vásároljuk meg őket.

Az e-mailben voltak még csábító és színes képek a karkötőkről. E szekció után volt még egy "Az Elemek Szerepe" című rész is, amely képeket is tartalmazott az elemek megjelenéséről a karkötőkön.

  • Germánium: akadálytalan vérnyomás, emberi immunitás erősítés, széleskörű daganatellenes hatás, rákellenes hatás, betegségek megelőzése és kezelése.
  • Anionok: sejtek korlátozott oxidációja, sejtaktiválás, immunis képesség erősítés, gyulladásellenes hatás, idegigazítás, légtisztítás, antibakteriális hatás.
  • Távoli infravörös: emelkedett anyagcsere, immunerősítés, vérnyomás szabályozás, ízületi fájdalom csökkentése stb.
  • Mágnesek: zavartalan alvás, szövetek emelkedett oxigéndúsítása, sejti oxigénszint növelése, vérkeringés javulása, fertőzésellenes képességek javulása.

Ez kész komédia. Az anionok, a mágnesek és az infravörös nem is elemek, nincsenek benne a periódusos rendszerben. Még érthető, hogy germániumot meg mágneseket miként lehet egy karkötőbe építeni, de távoli infravöröst vagy anionokat mégis hogyan? Az állítólagos pozitív egészségi hatások meg homályosak és légből kapottak. Mégis mit jelenthet a sejtaktiválás vagy az idegigazítás? Jót nevettem, nem látom értelmét ezen állítások kielemzésére, mivel amint azt Christopher Hitchens mondta: "Amit ki lehet jelenteni bizonyítékok nélkül, azt el is lehet utasítani bizonyítékok nélkül."

Vajon azon cégek közül, akik megkapták ezt a levelet, hányan rendeltek ilyen karkötőket és értékesítették azokat később? Elgondolkodtató. A mágneses gyógyászati termékek árusítása nagy üzlet: évente egymilliárd dollárnyi eladott termék világszerte és 300 millió dollárnyi az Egyesült Államokban. Ezen az oldalon például egy csomó mindent lehet vásárolni: mágneses matracok, mágneses hát- és derékpárnák, mágnesek egyéb testrészekre, mágnesek a háziállatoknak (nyakörvek és pihenőhelyek), mágneses masszázsgépek, mágneses gyűrűk, mindenféle ékszer, még mágneses bőrnyakláncok is. Más internetes portálok pedig karkötőket, talpbetéteket, ülőpárnákat és fejpántokat kínálnak.

A mágneseknek vannak egyáltalán egészségjavító hatásaik?

A pulzáló mágneses mezők olyan elektromos mezőket indukálnak, amelyeket nem megfelelően gyógyuló csonttörések kezelésére használnak. A transzkranális mágneses stimulációnak diagnosztikai és gyógyászati alkalmazásai is léteznek, használják például egyes depressziótípusok kezelésére. Itt azonban rendre az elektromos mezőnek lehet a hatást tulajdonítani és nem pedig a mágneses mezőnek.

A statikus mágneseknek viszont nincsenek hatásaik az egészségünkre.

Ez a Quackwatch cikk a következő következtetésre jut:

Nincs tudományos alapja annak, hogy a kis, statikus mágnesek fájdalmat lennének képesek csillapítani vagy bármely betegség lefolyását befolyásolni tudnák. Valójában a legtöbb, ma forgalomban lévő termék nem is hoz létre jelentős mágneses teret a bőrünk felületén vagy a bőrünk alatt.

Az NCCIH (National Center for Complementary and Integrative Health) azt mondja:

Nincs igazolva, hogy a mágnesek bármely egészséggel kapcsolatos problémán segítenének.

A FDA szerint (Az USA Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala):

Az FDA a mai napig nem engedélyezte bármely mágnes egészségügyi célra történő felhasználásának reklámozását. Mivel e termékeknek nincs forgalmazási engedélye, ezért szabályozási intézkedések hatálya alá esnek és reklámozásuk törvénybe ütközik. Az intézkedések eseti alapon történnek attól függően, hogy mennyire jelentős egészségügyi állításokat tettek a termékkel kapcsolatban. 

A Wikipedia cikk pedig ezt mondja:

A mágnesterápia, mágneses terápia vagy magnoterápia egy áltudományos, alternatív gyógyászaton belüli gyógymód, amely során statikus mágneses mezőket használnak. A módszer hívei szerint pozitív egészségügyi hatása van annak, ha egyes testrészeinket állandó mágnesek által létrehozott statikus mágneses térnek tesszük ki. E fizikai és biológiai állítások nem bizonyítottak és semmilyen egészségre gyakorolt vagy gyógyító hatást nem sikerült kimutatni velük kapcsolatban. Bár a hemoglobin, a vérben található protein, amely az oxigént szállítja, gyengén diamágneses (amikor oxigenizált) és gyengén paramágneses (amikor deoxigenizált), a mágnesterápia során használt mágnesek nagyságrendekkel gyengébbek ahhoz, hogy bármilyen mérhető változást hozzanak létre a véráramban.

Egy, a statikus mágnesek fájdalomcsillapító hatását vizsgáló, randomizált klinikai vizsgálatok irodalmi áttekintése azt állapította meg, hogy "A bizonyítékok nem támasztják alá a statikus mágnesek fájdalomcsillapításra történő használatát."

Összefoglaló - ártalmatlan szórakoztatás

E "mágneses energia karkötők" nem valószínű, hogy bajt okoznának és talán tehetnek jót is. Az embereknek örömet okozhat, ha vonzó kinézetű ékszereket viselhetnek. Megtapasztalhatják a placebo hatást: ha hisznek abban, hogy a karkötőik megőrzik az egészségüket, akkor szubjektív módon valószínűleg jobban fogják magukat érezni, még akkor is, ha amúgy objektív változás nem történik az egészségükben. Az áruk igen alacsony és nem valószínű, hogy bárki is kísértést fog érezni, hogy e karkötőket használja a hatékony orvosi kezelések helyett, hiszen a karkötőkkel kapcsolatos egészségügyi állítások nagyon pontatlanok és zavarosak.

Ha elfogadjuk az öreg közmondást, miszerint "A nevetés a legjobb orvosság", akkor azt gondolhatjuk, hogy e termékek hasznosak. Engem legalábbis alaposan megnevetettek; örömöt okozott az e-mail olvasása. A mágneses energia karkötőknek vélhetően nincs egészségügyi haszna, a róluk való olvasás viszont nyújthat egy kis ártalmatlan szórakozást.

A bejegyzés a Dr. Harriet Hall által írt, a Science-Based Medicine portálon megjelent cikknek a fordítása. A "SkepDoc" konklúziója talán meglepő lehet, biztos sokan nem értenek egyet vele. Egyes mágneses matracok és ékszerek távolról sem nevezhetőek olcsónak. És akkor még abba is bele kell gondolni, hogy mennyire etikus bármi ilyesmit úgy árusítani, hogy mindenféle igazolatlan gyógyhatást tulajdonítunk nekik.

További ajánlott cikkek a témában

Mágneses gyógykezelések egykor és ma - Szkeptikus Blog
Magnet Therapy: A Skeptical View - Stephen Barrett M.D.
Can Magnets Heal?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr6112341753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása