Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

#napitanulság 8 - Varázsszőnyegek

2017. április 02. 10:29 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

flyingcarpet-590x325.jpg

"Annyi probléma van a mai orvostudománnyal: a gyógyszeripar gyakran eltorzítja a bizonyítékokat, egyes gyógyszerekből túl sokat használunk és túl gyakran, más használt módszerek mögött pedig nem állnak szilárd bizonyítékok stb. Nem kellene tehát aggódni az alternatív orvoslás miatt, vannak sokkal komolyabb problémák." - hangzik a gyakori érvelés az alternatív orvoslás pártiak szájából.

Másképpen fogalmazva írjak arról, amiről más akarja, hogy írjak. Ha nem így teszel, akkor nem jogosak a kritikáid.

Az orvostudományban lévő problémák azonban nem arra kellene buzdítsanak minket, hogy az áltudományokat válasszuk. Éppen ellenkezőleg: tudomány alapú megközelítést kell alkalmazni minden terápiai és megelőzési módszernél is! Ezt foglalja össze nagyon kreatívan az ismert orvos és tudománykommunikátor Ben Goldacre a fenti idézetben.

Mindemellett tudatlanságra utal azt állítani, hogy a szkeptikusok nem foglalkoznak az orvostudományban jelen lévő problémákkal. Minden komolyabb portálon lesznek bőven ilyen cikkek is (nálam is vannak!), az ismertebb személyiségek pedig rendszeresen tartanak előadásokat, illetve írnak könyveket e témákról. A legjobb példa erre pont Ben Goldacre két könyve a 'Bad Science' és a 'Bad Pharma', amelyeket csak ajánlani tudok. Ilyen kitűnő könyveket, amelyek jól megalapozott kritikákat tartalmaznak biztosan nem fogunk látni az alternatív orvoslás praktizálóitól vagy pártfogóitól.
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr1512394949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása