Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Napitanulság 9 - Szkeptikus bűvészek

2017. április 14. 09:53 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

17833961_1432779140107801_221094434511488968_o.jpg

A kérdésre egyszerű a válasz: ők tudják a legjobban, hogy milyen könnyen csaphatóak be az emberek.

Az átverések ellen pedig nem véd meg intelligenciánk sem. Gondolhatnánk, hogy az okos emberekkel nehezebb dolguk van a bűvészeknek, mert ők eszesebbek és ennélfogva könnyebben jönnek rá a különböző trükkökre. Ez azonban tévedés.

Bármelyik bűvész azt fogja erre mondani, hogy nincs is jobb közönség egy teremnyi tudósnál, akadémikusnál vagy Mensa tagnál. E csoportok tagjai az intelligenciájuknál és képzettségüknél fogva azt HISZIK, hogy könnyedén le fogják leplezni a trükköket, de ez nem így van. Pontosan ezért csaphatóak be sokkal könnyebben, mivel annyira intenzíven nézik a trükköket, hogy sokkal egyszerűbb őket félrevezetni. James Randi, az ismert bűvész például rendszeresen csap be Nobel díjasokat a legegyszerűbb trükkökkel.

A képen egyébként James Randi, Penn Jillette és Teller látható.

Olvass többet erről a témáról itt és ebben a bejegyzésemben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr5712425665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása