Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Ajánlott és nem ajánlott oldalak

2015. október 07. 14:36 - Zsolesz14

Ez a bejegyzés körülbelül azért jött létre, hogy rendszerezzen több külföldi és magyar nyelvű oldalt. Le fogom írni, hogy melyek azok az oldalak, amelyeket érdemes rendszeresen olvasni, melyeknek sok közük van a tudományhoz és amelyek ennélfogva megbízhatóak. Lesz egy NEM ajánlott oldalak listája is. Ebben azokat az oldalakat gyűjtöm össze, amelyekről biztosan tudom, hogy rendszeresen áltudományos, félrevezető és hamis dolgokat állítanak, és mindenkit arra fogok kérni, hogy ezen oldalak írásait talán még szigorúbb szkepticizmussal olvassa. Természetesen tudom, hogy ettől még a második csoportban lévő írások nem lesznek mind hazugságok, de azért az sem elvárható, hogy minden létező cikküket kielemezze valaki. Ez a lista pusztán útmutatás akarna lenni, nem konkrét cáfolatok. Ha esetleg olyan oldal is bekerül a második csoportba, amelyet valaki nagyon nagyra tart és meg van győződve arról, hogy az nem áltudományos, akkor következőt tudom vállalni: válasszon ki az illető EGY darab cikket vagy írást az oldalról, melyről úgy érzi, hogy az mutatja be legerősebben az adott oldal által képviselt nézeteket, amelyet a legmeggyőzőbbnek tart és azt az egyet megpróbálom kielemezni. Még egyszer leírom: a második csoportba tartozó weblapokról nem azt állítom, hogy 100% hazugságok, hanem azt, hogy többször találkoztam már rajtuk áltudományos és félrevezető írásokkal, ezért mindenkit arra kérek, hogy kellő óvatossággal olvassa azokat. Ez persze egy folyamatosan bővülő és átalakuló lista lesz, ha valaki úgy érzi, hogy van olyan oldal melynek feltétlenül az egyik csoportban a helye, jelezze!

Megbízható és ajánlott oldalak (angol)

 

Science-Based Medicine (SBM)

Bevallom nekem talán a legnagyobb kedvencem, több orvos végzettségű szerzővel, általában több mint 30 cikkel havonta, gyakran aktualitásokról.

Quackwatch

Stephen Barrett (SBM szerző) által szerkesztett nagyon hasznos oldal. Szinte az összes gyanús vagy kamu kezelést, orvosságot tartalmazza, nagyon részletes elemzésekkel. Ha valami új kezelést szeretnénk kipróbálni vagy megismerni, akkor valószínűleg ez lesz a legjobb kiindulópont. Szintén Barrett által szerkesztett rokon oldalak: Chirobase, Homeowatch, Naturowatch, Casewatch.

Cochrane Collaboration

Klinikai vizsgálatok elemzésével foglalkozó, nagyon megbízható és független oldal.

Neurologica Blog

Steve Novella blogja, aki amúgy agykutató és az SBM-en is szerző.

ScienceBlogs 

Szerintem nem kell bemutatni ezt az oldalt, nagyon sok szerző, nagyon sok cikkel.

SkepticBlog

Itt körülbelül heti két cikk szokott megjelenni, több szerzője van, például Steven Novella vagy Brian Dunning.

Skeptoid

Brian Dunning saját oldala, minden héten kedden jelenik meg egy új cikk egy éppen aktuális vagy közismert témát elemezve ki. Azért nagyon hasznos, mert bárki számára érthetően fogalmaz a szerző.

Skeptico 

Nagyon jó és szórakoztató blog, kár, hogy mostanában kevés új bejegyzés van.

The Skeptic's Dictionary

Szkeptikus szótár, a témában leggyakrabban előforduló fogalmak és jelenségek ismertetése. Részben elérhető magyar nyelven is.

Snopes

A legismertebb városi legendákkal foglalkozó oldal, mely folyamatosan frissül az aktualitásokkal.

The Quackometer

Andy Lewis kiváló blogja, elsősorban homeopátiáról szól, de találunk rajta más témákban is remek írásokat.

Bad Astronomy

Phil Plait blogja, elsősorban csillagászattal kapcsolatos témákban. Nagyon szórakoztató és informatív. Gyakran naponta több cikk is megjelenik, az aktualitásokat a témában pedig garantáltan tartalmazza.

Conspiracy Science (CS)

Az ismert összeesküvés elméleteket talán legjobban kielemző blog. Elsősorban a Zeitgeist filmekkel és mozgalommal, Alex Jones-szal és a 9/11 mítoszokkal kapcsolatban találunk itt kitűnő írásokat.

Bad Science

Ben Goldacre vegyes témájú blogja, szinte mindenről.

James Randi Educational Foundation

James Randi által létrehozott szervezett honlapja. Itt találhatjuk például azt az 1 millió dolláros kihívást melynek lényege, hogy aki komoly, ellenőrzött körülmények között bebizonyítja a "paranormális" létezését, az már viheti is haza a pénzt. Ennek az oldalnak van egy nagyon informatív és hasznos blogja is itt.  

Pubmed

Itt lehet klinikai vizsgálatok után keresni, szinte bármilyen témakörben. Figyelni kell azonban arra, nem minden itt lévő vizsgálat jó minőségű, erről nekünk kell meggyőződnünk. Angol tudás feltétlenül szükséges.

Nem megbízható oldalak (angol)

 

Bármi Joseph Mercola-tól (Példa)

Aki egy kicsit is jártas a témában, annak ez a név biztosan ismerős. Ő egy igen népszerű ember és állítólag weblapjai a leglátogatottabbak közé tartoznak a világon. Rendszeresen hirdeti paranoid összeesküvés elméleteit és áltudományos dolgait a klasszikusoktól egészen a legújabbakig. Íme egy pár kiindulópont azoknak, akik nem hiszik, vagy éppen utána olvasnának.

Natural News

Elsősorban Mike Adams oldala, melyen az összes létező orvostudománnyal kapcsolatos áltudományos dolgot megtalálunk. Legjellemzőbbek az oldalán talán a kamu rákgyógyszerek és az oltásellenesség. Az előzőhöz hasonlóan íme pár kiindulópont a kutatni vágyóknak.

Bármi, ami a Zeitgeist mozgalommal kapcsolatos

Bizony, meggyőződésem, hogy ennek itt a helye. A Zeitgeist filmek és a belőlük kinőtt mozgalom alapvetően paranoid összeesküvés elméleteket terjeszt, tagjai pedig nulla kritikus gondolkodást alkalmaznak. Hiába vannak esetleg jó szándékaik és jó ötleteik olykor. Bővebben két már bemutatott oldalt tudok javasolni. Természetesen a mozgalomnak van magyar nyelvű oldala is.

Whale.to

Az összes létező áltudományos dolog gyűjtőhelye. Aki ezt az oldalt komolyan veszi, vagy forrásnak használja bárhol az már menthetetlen. Vannak, akik megpróbáltak belemélyedni a dologba egy kicsit. Továbbá szeretném felhívni a figyelmet a Scopie törvényre:

Egy orvostudománnyal vagy gyógyszerészettel kapcsolatos beszélgetésben, vitában ha az egyik fél a whale.to weblapot használja hiteles forrásként, akkor az illető azonnal elveszítette a vitát. Jutalma pedig az, hogy ki lesz röhögve... nagyon.

Bármi David Icke-tól

Ez a kedves úriember azt állítja, hogy a világ vezetői tulajdonképpen alakváltó gyíkemberek a negyedik dimenzióból, akik át akarják venni a hatalmat a Földön (nem vicc!). Azt hiszem nehéz lenne bármit is komolyan venni, amit ez az illető mond, de döntse el mindenki maga. Weblapjain természetesen az összes ismert paranoid összeesküvés elméletet megtaláljuk. 

Bármi Alex Jones-tól

Elsősorban rádiós műsorokat vezet, de készített már több filmet is. Úgy tűnik nem létezik ezen a világon olyan összeesküvés elmélet, amelyben nem hisz. Amikor éppen nem rádiós műsorokat vezet, akkor két weblapot szerkeszt: infowars, prisonplanet

Megbízható és ajánlott oldalak (magyar)

 

A béka marad

Biológiával kapcsolatos blog, sajnos mostanában kevés új bejegyzéssel.

Akciós potenciál

Agykutatással és biológiával kapcsolatos blog, melyen sajnos már nagyon régóta nem volt új bejegyzés. A régebbi írásokat azonban még így is nagy élmény olvasni.

Critical Biomass

Idéznék a blog ismertetőjéből:

A Kritikus Biomassza egy főként biológusokból álló baráti társaság blogja, ahol megmondjuk a véleményünket mindenféle biológiával kapcsolatos témáról és nemcsak...

Viszonylag gyakran vannak új cikkek, melyek aktualitásokat is tartalmaznak.

Szkeptikus társaság

Hírek, hírfigyelők és blog.

Szabadgondolkodó

Nem csak szkeptikus témák.

Szkeptikus szótár magyarul

 

Nem megbízható oldalak (magyar)

 

Natursziget

Szimpatikus nevű, de nagyon is kétséges tartalmú oldal. Rendszeresen találkozni áltudományos írásokkal, gyakran homeopátiával kapcsolatban. Biztos vannak rajta hasznos és jó cikkek, de csak óvatosan!

Vitaminsziget

Ugyanazt tudom mondani, mint az előzőnél: csak óvatosan.

AntalVali.hu

A szerző szerintem alapvetően jóindulatú, de igen komoly hiányosságai vannak biológiából és kémiából. Írásai szinte egytől egyig arra az érvelési hibára épülnek, hogy ami természetes az jó, ami mesterséges az rossz. Tanácsai néha nagy veszélyt hordoznak magukban. Minden kételkedőnek nagyon komolyan ajánlom ennek a témának a  figyelmes végigolvasását.

Forradalom most!

Még ha találunk is jó ötleteket itt, a 'filmek' és a 'dokumentumok' rész hemzseg az áltudományos dolgoktól. Vajon miért van az, hogy azok, akik változtatni szeretnének a jelenlegi világon egytől egyig áltudományos dolgokhoz és összeesküvés elméletekhez fordulnak és reklámozzák azokat?

Dívány

Azt hiszem például egy ilyen cikk után felesleges bármit is hozzátenni. Érdemes megfigyelni, hogy az általam itt felsorolt hibás érvekkel szinte egytől egyig találkozunk.

Konspirációs teóriák

Nem nehéz kitalálni, hogy ez a blog összeesküvés elméletek bemutatása miatt jött létre. A szerző amúgy igen jól és szórakoztatóan ír. Hogy mennyire valóságtartalmúak az írások az már más kérdés. Én két cikket elemeztem ki innen és mindkettőben igen erős ferdítéseket és hiányosságokat lehetett találni. Ez persze elvárható egy összeesküvés elméleteket terjesztő oldaltól, a listámba azonban nem emiatt került bele. Hanem azért, mert az oldal bevezetője a következőt tartalmazza:

A bloggazda (vagyis alulírott) a posztokban törekedni fog a semlegességre, az objektivitásra és a tények, illetve az elméletek felsorakoztatására, fenntartva magának a tévedés elidegeníthetetlen jogát.

Az általam kitaglalt két cikkre távolról sem jellemző az objektivitás és nagyon fontos, a témához feltétlenül hozzátartozó tények nem lettek benne elmondva.

Ne oltsál!

Egy igazi paranoid blog, arról például, hogy a új világrend hogyan akar minket a védőoltásokkal a rabszolgáivá tenni. A legviccesebb számomra az, amit az első Zeitgeist filmről ír:

Sokkoló. Miután megnéztem, 3 napig kutattam az internetet, remélve, hogy megcáfolhatom az állításait. Nem jártam sikerrel...

Nekem körülbelül fél másodpercbe telt.. Hát igen a megerősítés torzítás nem a barátunk.

Bármi Szendi Gábortól

Ő a szerzője például a "Paleolit táplálkozás" című könyvnek. Noha cikkei nagyon erős tudományos benyomást keltenek, a források között gyakran éppen az itt felsorolt oldalakat találjuk meg. Ismét csak azt tudom mondani: óvatosan!

Nana

Ezen igen félrevezető cikk után ez a weblap is megkapja a megérdemelt helyét ebben a listában.

Értem.hu

Magyar intelligens tervezettséget hírdető portál. Minden jel arra utal, hogy valójában NEM értik. Érdemes beleolvasni az Értem és a Szkeptikus Társaság vitájába is.

Oxigénes vizet hírdető oldalak

Ezekből aztán jó sok van. Én speciel még ezt kiemelném. Bármennyire is hihetetlen az oxigénes víz átverés. Még az index.hu is készített róla egy főcímlapra kerülő cikket. A Szkeptikus Társaság pedig már ezelőtt 3 évvel megírta ugyanezt. De minimális kereséssel rengeteg magyar oldalt találhatunk ebben a témában. 

Teljesigazsag.uw.hu

Itt is megtaláljuk az összes létező áltudományos dolgot a világon. Állítólag komolyan gondolják. Végülis hasznosnak is felfogható ez a remek lap, hiszen felsorolja azokat a dolgokat, amiket kerülni érdemes.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr677947154
süti beállítások módosítása