Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Kolumbuszt is kinevették

2010. szeptember 14. 18:02 - Zsolesz14

Gyakran előfordul ha valakinek elutasítjuk az (általában fura) ötleteit a következővel fog visszavágni: „Hát persze minden forradalmi ötleten kiröhögtek először. Kolumbuszon nevettek, mikor azt mondta, hogy a Föld gömbölyű, Galilei-t üldözték amikor azt állította, hogy nem minden a Föld körül kering, ugyanezt teszitek most velem!”. Nagyon gyakori Kolumbusz és Galilei nevének említése. Pedig ha utánanézünk akkor kiderül, hogy Kolumbuszt nem is röhögték ki és Galilei-t se azért üldözték, amiért gondolnánk. De ennek az állításnak egy abszurd következménye az, hogy bárki akinek az ötleteit kiröhögik az egy zseni. Nyilván nem ez a helyzet, nagyon sok olyan ember is volt, akár Galilei, akár Kolumbusz idejében, akiknek kiröhögték az ötleteit, mert valóban ökörségeket állítottak. A zsenik azok egyek a millióból. Carl Sagan így reagált erre az érvre:

„Az, hogy egyes zseniket kinevettek, nem jelenti, hogy zseni mindenki, akit kinevetnek. Nevettek Kolumbuszon, nevettek Fultonon, nevettek a Wright-testvéreken. De nevettek Bozó bohócon is.”

Tehát ha valaki a híres „kinevették Kolumbuszt, kinevették Galileit” érvvel jön, akkor erre a legmegfelelőbb reakció a „De kinevették Bozót is, a bohócot!”.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr852296227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása