Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Jó ötlet-e a fülgyertyázás?

2011. augusztus 23. 10:48 - Zsolesz14

A fülgyertyázás egy olyan alternatív gyógymód, mely során egy üreges gyertya egyik végét a fülünkbe helyezik, másik végét pedig meggyújtják. A páciens általában az oldalán fekszik, a gyertya pedig függőleges helyzetben van, gyakran használnak valamilyen kör alakú papír vagy fém védőernyőt, hogy megóvják a kezelt fület. Egy kezelés általában 15-45 percig tart.

 
Fülgyertyázás; bal oldalon: természetgyógyász, jobb oldalon: áldozat páciens

Miért csinálják mindezt? Állítólag azért, mert az égés során egy kisebb fajta vákuum keletkezik, amely kiszívja a fülünkben található zsírt, szennyeződést és méreganyagokat. Ezek mind a gyertya belsejében lévő üregbe kerülnek, melyeket meg is nézhetünk a kezelés után. Egyes természetgyógyászok még olyan állításokat is tesznek, melyek szerint egy fülgyertyás kezelés a belső fülünket, az arcüregünket is megtisztítja, sőt, akár az agyunkat is. Szerintük ezek mind szoros kapcsolatban vannak fülcsatornáinkkal.

Mit mond a tudomány?

Menjünk szépen sorban az állításokon. Több vizsgálat is megerősítette, hogy a fülgyertyák ugyanazokat a maradványokat produkálják ha azokat simán meggyújtjuk és hagyjuk őket elégni, mintha ugyanezt egy kezelés során tennénk. Semmi sem bizonyítja tehát, hogy a kezelés után a gyertyákban lévő szennyeződések valóban a fülünkből származnának, viszont igen jó okunk van feltételezni, hogy ezek egyszerűen a gyertyából jönnek.

Egy 1996-os vizsgálat során azt is megállapították, hogy a fenti mese a keletkező vákuumról szintén hamis. Mivel a fülzsír ragacsos, ezért igen nagy szívóerőre lenne szükség ha ki akarnánk azt szívni a fülünkből. Olyan nagy erőre, mely komoly sérüléseket okozna a dobhártyánkban. Ráadásul a mérések szerint a fülgyertya semmilyen vákuumot vagy szívóerőt sem hoz létre.

Edzard Ernst 2004-es publikációjában a következőket olvashatjuk (saját fordítás):

A rendelkezésre álló bizonyítékok szigorú vizsgálata megállapította, hogy a [fülgyertyázás] hatásmechanizmusa nem plauzibilis és bizonyíthatóan hamis. Semmi sem bizonyítja, hogy bármilyen problémára hatékony lenne.

Teljesen hasonló következtetésre jutott egy kanadai lektorált orvosi lap és egy amerikai lap cikke is. A bizonyítékok tehát egyértelműen azt mutatják, hogy mind az elmélet, mind pedig a gyakorlat területén igen nagy problémák vannak a fülgyertyázással.

Veszélyek

Ezek után azonban még mindig mondhatja valaki, hogy de miért ne próbálhatná azért mégis ki ezt a kezelést valami meg nem szűnő problémára, például fülcsengésre. A válasz az, hogy a lehetséges veszélye miatt nem ajánlott a fülgyertyázás még ilyenkor sem. És itt most közvetlen veszélyekről van szó, nem pedig az alternatív gyógymódoknál általában feltűnő, a hatékony kezelés elhalasztásáról vagy késleltetéséről. 

A már említett 1996-os vizsgálat során 122 fül-orr-gégész 21 olyan sérülésről számolt be, melyek fülgyertyázás során keletkeztek. Ezek között voltak égési sérülések, fülcsatorna sérülések a gyertya viaszától és egy átlyukasztott dobhártya is. Két 2008 utáni esetről is tudunk, melyek során fülgyertyázás során tűz ütött ki.

Az ugyancsak fent említett, Edzard Ernst nevéhez fűződő tanulmány is ezt állapította meg: (saját fordítás)

Továbbá a fülgyertyákat füli sérülésekkel hozták összefüggésbe. Az elkerülhetetlen végkövetkeztetés az, hogy a fülgyertyák több kárt okoznak, mint hasznot. A használatuk nem javasolt.

2007-ben az FDA (Food and Drug Administration) kiadott egy figyelmeztetést, melyben a fülgyertyázás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Kanadában  tilos legálisan ilyen gyertyákat árusítani. Egyesek úgy próbálják ezt megkerülni, hogy csak szórakoztatási célú terméknek állítják be a gyertyáikat. 2010 februárjában pedig az FDA 15 cégnek küldött figyelmeztető levelet. Ezek között voltak olyanok is, akik direkt gyerekeknek készült fülgyertyákat árusítottak.

Az egész eredete

Magyar és külföldi oldalakon egyaránt találkozunk azzal az állítással, miszerint ez a gyógymód a Hopi indiánoktól származik. Ez azonban nem több egy tévhitnél vagy egyszerű hazugságnál. Sőt, a Hopi törzs már többször megkérte az egyik legnagyobb fülgyertyagyártó céget, a Biosun-t, hogy ne nevezze a gyertyáit el róluk. A cég azonban ezt a kérést nem teljesítette és még mindig "Hopi Ear Candles" néven árulja gyertyáit.

Összefoglaló

Láthattuk, hogy a fülgyertyázás háttérelmélete bizonyíthatóan hamis. Láthattuk, hogy a vizsgálatok semmilyen pozitív hatást nem mutatnak. Láthattuk, hogy ez a kezelés többet árt, mint használ. Ennél többet nem lehet elmondani. Egyszerűen nincs más választásunk, egyet kell értenünk Edzard Ernt-tel. A fülgyertyázás használata semmilyen körülmények között nem ajánlott.

További olvasnivaló

Lisa Roazen - Why Ear Candling Is Not A Good Idea
Wikipedia Cikk

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr873173089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása