Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Érvelési hibák

2011. november 07. 16:40 - Zsolesz14

Ezen az oldalon a leggyakoribb érvelési hibákat gyűjtöttem össze, melyekről készült már bejegyzés. Ez remélhetőleg egy folyamatosan bővülő lista lesz. A jelenleg elérhető, ezen témához kapcsolódó bejegyzések a következők.

FONTOS: ismeretterjesztés miatt gyűjtöttem össze ezen cikkeket, ugyanakkor az érvelési hibák ismerete elsősorban azért előnyös, hogy a saját gondolkozásunkban észrevegyük őket, ezáltal folyamatosan javítva az álláspontunkat, világképünket. Mások érvelésében hibát keresni és utána felsorolásszerűen a fejükhöz vágni nem túl produktív dolog. Azt is tartsuk szem előtt, hogy attól még mert találunk egy gondolatmenetben egy vagy akár több érvelési hibát még nem lesz az feltétlenül automatikusan hamis.

A listát kiegészítettem azokkal a bejegyzésekkel, amelyek a gondolkodásunk leggyakoribb hibáiról szólnak.

Ad hominem - Nagyon gyakran előforduló érvelési hiba, mely az érvelő személyét támadja a mondandója helyett.

Szalmabáb - A leggyakrabban előforduló érvelési hiba.

Tiszteletre való hivatkozás - Tíz fogorvosból kilenc ezt ajánlja.

Közvélekedésre való hivatkozás - "Mindenki tudja, hogy ..." , "Közismert tény, hogy ..."

Anekdotákra való hivatkozás: 1. rész és 2. rész - Ismerősömön segített a homeopátiás tabletta, tehát az biztosan hatékony!

A nyílt látókörűségről - A szkeptikusok szűk látókörűek és képtelenek a dolgokat nyíltan nézni! Valóban?

Kolumbuszt is kinevették - Kolumbuszt is kiröhögték mikor valami rendkívülit állított. Aztán mégis bebizonyosodott, hogy igaza volt!

Elfogult érvelések - Itt egy általunk is elfogadott szabály alól próbálunk kibújni, valamilyen elfogadhatatlan módon.

Gondolatok a homeopátiáról - Összefoglaló bejegyzés az előbb felsorolt érvelési hibákról és arról, hogy ezek hogyan jelennek meg a homeopátiával kapcsolatban.

Dunning-Kruger hatás - Ben Carson példáján keresztül ismerhetjük meg ezt a jelenséget, amely mindenkire vonatkozik.

Hogyan igazoljuk saját meggyőződéseinket? - Racionalizálásról egy kicsit.

Anomália vadászat - Gyakori jelenség elsősorban az összeesküvés-elméletek világából, de hétköznapjainkban is erősen jelen van.

10 tipikus érv az összeesküvés-elméletek világából - Nem hiszel az összeesküvés-elméletekben? Akkor te biztos mindent elhiszel a kormánynak!

Szóbeli viták első és második rész - Miként változnak az itt leírtak ha egy nyilvános szóbeli vitáról beszélünk?

Mitől lesz valami normális? - Egy publikáció segít rávilágítani arra, hogy mikor tekintünk valamit normálisnak és miként befolyásolja ez a gondolkodásunkat.

Mennyire téves a közvélekedés valójában? - Egy kicsit részletesebben a közismeretre való hivatkozás tévességéről.

Miért nem bízunk a szakértőkben? - Szakértőkre hivatkozni tekintély alapú érvelés lenne? Járjuk kicsit jobban körbe ezt a kérdést!

Az intellektuális attribúciós hibáról és úgy általában az attribúciós hibákról egy kicsit részletesebben.

Megerősítési torzítás - A legismertebb és leggyakoribb kognitív torzítás.

A texasi mesterlövész érvelési hiba - Hallottunk már a mesterlövészről, aki először lőtt és csak utána rajzolta a lyukak köré a céltáblát?

A túlélési torzítás - Régen jobb autókat csináltak volna, mint ma? Régen éltek csak igazi zenészek és művészek? Lehet, hogy ezt csak a túlélési torzítás miatt gondoljuk így!

Kognitív torzítások az orvosi diagnózisokban - Röviden a heurisztikákról és azokról a kognitív torzításokról, amelyek szerepet játszhatnak a félrediagnosztizálásokban.

Szoktál tévedni? - Mennyire szoktuk úgy általában fenntartani a tévedés lehetőségét? Rövid összefoglaló a kamuhírekről, a tényellenőrzés fontosságáról, kritikus gondolkodásról és pár jó tanács.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr53361344
süti beállítások módosítása