Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Hogyan legyünk sikeres fanatikusok?

2011. február 23. 22:44 - Zsolesz14

Lezajlott a homeopátia-ellenes kampány egy része, jól kiadtam magamból a véleményemet ezzel kapcsolatban és túl vagyunk az ezzel kapcsolatos beszélgetéseken. Nyugodtabb lett valamivel a helyzet, viszont megtapasztalhattuk, hogy az ellenzők mindig ugyanazokkal az érvekkel jönnek. Olyan, mintha egy közös könyvből olvasnák ezeket. Bizony, létezik is ez a könyv és most össze is foglalom a mondandójának lényegét. Két fejezet van benne; az első arra koncentrál, hogy hogyan és miként legyünk sikeresek az új elméleteinkkel vagy termékeinkkel, a második rész pedig azzal foglalkozik, hogy hogyan idegesítsük a szkeptikusokat vitatkozzunk a szkeptikusokkal. Büszkén mutatom be a könyvet:

Hogyan legyünk sikeres fanatikusok?

1. fejezet

Ki ne szeretne sikeres fanatikus lenni? Ki ne szeretne előjönni valami ostoba, idióta és minden bizonyítéknak ellentmondó elmélettel, vagy éppen valami ezernyi dologra használható termékkel előállni? Ki ne szeretné ezt az álláspontját egészen a haláláig, sőt még tovább is megvédeni? Ez a könyv be fogja mutatni részletesen, hogy hogyan vigyük ezt véghez.

1. lépés - Jöjjünk elő valami fura ötlettel!

Nagyon fontos, hogy az elméletünk rendkívüli legyen. A jó fanatikus nem kispályázik. Nem egyszerű kis tényekkel kell előállni. Valami korszakalkotót kell mondani, például, hogy hamis a relativitáselmélet, hogy a holokauszt nem létezett, hogy a biológiának egy teljes része ostobaság, vagy, hogy a Föld mindössze 6000 éves! Számtalan lehetőségünk van!

Az elméletünk mondjon ellent lehetőleg minél több, manapság elfogadott dolognak. Ha az emberek meghallják ötletünket, azonnal magyarázatot kell hogy követeljenek. Ez a lépés nagyon fontos, e nélkül senki sem fogja meglátni a bennünk elveszett zsenit. 

Fektessünk nagy hangsúlyt elméletünk előadási módjára. Ne feledjük, fontos és elfoglalt emberek vagyunk, nincs időnk olyan jelentéktelen dolgokkal foglalkozni, mint nyelvtan, meg helyesírás. Lényeges továbbá, hogy használjuk ki a billentyűzetünk adta összes lehetőséget, úgy mint: sok írásjel, NAGYBETŰK, színes karakterek, vagy akár AZ ÖSSZESET EGYÜTT!!!!!!!!!!!. Ha ezeket az egyszerű szabályokat betartjuk, akkor garantálom, hogy mindenki sokkal komolyabban fog venni.

Ha új törvényszerűségeket fedezünk fel, feltétlenül magunkról nevezzük el és nyugodtan hivatkozzunk a fanatikus pajtásaink munkáira. Ha nagyon magabiztosak vagyunk, akkor idézhetünk híres emberektől is, mint például Einsteintől. Természetesen nem fontos, hogy az idézet bizonyítottan tőle származzon, kitalálhatjuk mi is. Elvégre mindketten géniuszok vagyunk, hasonlóan kell gondolkodnunk! Nyugodtan hivatkozzunk híres tudósok munkáira akkor is, ha teljesen más dolgot akartak mondani, mint mi. Nem kell aggódni a következmények miatt, ilyen nagyszerű elméknél ez megengedett.

Használjunk sok ábrát, grafikont, tele bonyolult képletekkel, jelölésekkel. A nagy többség úgyis utálta a matematikát és el lesz ájulva nagyszerűségünk előtt. Ne foglalkozzunk azokkal, akik esetleg értenek is valamit a matematikához, mire rájönnek, hogy mi a baj az ábráinkkal már úgyis rengeteg követőnk lesz.

2. lépés - Terjesszük el nagyszerű elméletünket!

Ezt a lépést többféleképpen is véghezvihetjük.

Ha sok pénzünk van, akkor írjunk egy könyvet és adjuk ki. Nagy tiszteletre fogunk így szert tenni, ráadásul a fanatikus barátaink is tudni fogják, hogy valami komoly dolgot alkottunk.

Szerencsére a mai világban az internet segítségével a kevésbé pénzesek is könnyedén nagy tiszteletre tehetnek szert. Csináljunk egy videót és töltsük fel például a youtube-ra. Szinte pillanatokon belül hatalmas rajongótáborunk lesz, ugyanis nagyon sok, értelmes ember tölti szabadidejét ezen a portálon. Csinálhatunk blogot is, de eleinte azt senki sem fogja olvasni. Pontosan ezért kell más, sok látogatót számláló blogokat meglátogatnunk és többször, több bejegyzés kommentmezőibe elmagyaráznunk, hogy milyen nagyszerű az elméletünk és, hogy mennyire megold olyan problémákat, amikhez eddig még csak hozzá sem tudott szólni senki. Látogatottságunk az egekbe fog szökni!

Ha igazi zsenik akarunk lenni, akkor viszont ezt a most következő harmadik lépést javaslom. Küldjük be elméletünket egy komolyabb tudományos lapnak, például a Science vagy a Nature jó lesz kezdetnek. Elutasítást fogunk tapasztalni. Ez természetesen azért van, mert  a többiek még nem készültek fel a zsenialitásunkra! Ne feledjük Galileit és Einsteint is elutasítottak, Ön teljesen hasonló. Ön az igazi szkeptikus! Ön azon kevés emberek egyike, akik előreviszik a tudományt, akik miatt nem áll meg a fejlődés, akik mernek új gondolatokkal előállni! Ne hagyjuk magunkat, küldjük el cikkünket ismét! Ha többször is visszautasítanak minket, akkor győzelmet arattunk. Sikerült ugyanis egy olyan eredeti ötlettel előjönnünk, amivel a tudományos közösségek egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a beszűkültségük és rövidlátásuk miatt. Küldjük szét cikkünket minél több szaklapnak és kezdjük az iskolák figyelmét felhívni arra, hogy a mi elméletünket is kellene tanítsák! Ha előbb-utóbb betiltják elméletünket, akkor teljes a siker! Ön ezáltal üldözötté vált! Galilei büszke lenne Önre. akinek méltó örökösévé vált ily módon!

Később próbálkozhatunk kevésbé tudományos lapokkal, bulvársajtóval, egyéb internetes oldalakkal is. Biztos lesz olyan, aki csak az Ön cikkére vár! Még az is lehet, hogy meghívják a TV-be egy interjúra. Sőt az interneten is rengeteg, Önhöz hasonló beállítottságú oldal van, ahol rádióbeszélgetésekben terjesztheti elméletét.

Nemsokára az Ön elmélete lesz a téma mindenhol. Ne feledje, hogy rendszeresen olyan állításokat kell tegyen, amelyek ellentmondanak mindenféle elfogadott tudományos álláspontoknak. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a tudományos közösség azért nem fogadja el az Ön elméletét, mert veszélyben érzi saját pozícióját. Ha az elmélete teljesen elterjed, akkor az emberek Önnek fognak hinni és nem a begyepesedett tudósoknak! Hivatkozzunk összeesküvésre!

2. fejezet - Válaszok a kritikákra.

Azok a fránya, pénzelt tudósok biztosan kritizálni fogják az Ön nagyszerű elméletét. Nyilván nem akarják elveszteni pozíciójukat. Ebben a fejezetben bemutatom, hogy hogyan kell hatékonyan vitatkozni a szkeptikusokkal. A legszebb az az egészben, hogy semmiféle tudományos ismeretre nincs szükségünk ehhez. Az amúgy is a veszteseknek való.

Kicsit probléma lehet, hogy a fránya szkeptikusok mellett szólnak olyan apróságok, mint bizonyítékok, tények, logika. De semmi okunk nincs az aggodalomra. Ezekkel a módszerekkel úgy fog tűnni egy külső szemlélőnek, mintha ezek a dolgok az Ön oldalán állnának. Íme pár lehetőség a kritikákra való reagálásra.

  1. Ha azzal vádolnak meg minket, hogy nincs egy komoly szaklapban megjelent publikációnk se, akkor hivatkozzunk arra, hogy az egy elavult és korrupt módszer. Elvégre a tudósok összeesküdtek ellenünk és mind egy nagyobb szervezet részei! Nyilván lehúzzák majd elméletünket! Hasonlítsuk magunkat Galileihez!
  2. Ha azt mondják nincs bizonyítékunk, vagy hivatkozzunk összeesküvésre, vagy követeljük, hogy más bizonyítsa be, hogy nincs igazunk. Az is megteszi, ha egyszerűen megismételjük eredeti mondandónkat. Hasonlítsuk magunkat Galileihez!
  3. Ha azt mondják: "Nincs igazad, mert ...[tudományos bla bla]... és egy hülye vagy!", akkor azonnal mondjuk, hogy ez egy ad hominem, én nyertem!
  4. Ha azt mondják: "Nincs igazad, mert ...[tudományos bla bla]..", akkor már nehezebb a helyzet és több lehetőségünk van. Ha valahol akárcsak egy apró hibát is felfedezünk az indoklásba, azonnal emeljük ki és hangoztassuk többször, tegyük nevetségessé ellenfelünket. Ezzel eltereljük a figyelmet mondandója többi, esetleg helyes részéről. Másik lehetőségünk, hogy bemásolunk egy hosszú, tudományosan hangzó szöveget. Nem is kell a témához kapcsolódjon, úgyse tudja ellenfelünk majd az egészet kielemezni. Azt is tehetjük, hogy figyelmen kívül hagyjuk, amit mondtak nekünk és egyszerűen megismételjük az elméletünket. Ne felejtsük el magunkat Galileihez hasonlítani!

Láthatjuk, hogy lehetőségeink száma határtalan. Ne feledjük a saját blogunkon a veszélyesnek tűnő kommenteket azonnal törölni. Az is jó, ha az összest töröljük, hiszen akkor senki sem mer majd vitatkozni velünk! Ne feledje: Ön soha, semmilyen körülmények között nem tévedhet! Kizárt. Íme még pár gyakorlati tanács, kifejezetten szkeptikusok ellen:

  1. Legyünk udvariasak a szkeptikusokkal és mondjuk el nekik, hogy mi csak el akarjuk nekik magyarázni a tényeket! Tanítani akarjuk őket.
  2. Ha a szkeptikus a tudományra vagy bármilyen tudományos tanulmányra, kutatásra hivatkozik, akkor hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a tudomány rendszeresen tévedett, így most is téved.
  3. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű anekdotával készüljünk a vitára. Ne feledjük, a személyes tapasztalataink és anekdotáink sokkal inkább bizonyítanak bármit, mint akármilyen "tudományos kutatás". Kívülállókat is az előbbiek győznek meg jobban.
  4. Kérdezzünk rá a szkeptikus végzettségére. Ez azért jó, mert valami "ez tekintélyre való hivatkozás" jellegű szöveget, vagy más zagyvaságot fogunk válasznak kapni és általában nem mondják meg a végzettségüket. Ezért majd kívülről úgy fog tűnni, hogy nincs is nekik.
  5. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a szkeptikusok beszűkültek, nem elég nyílt látókörűek. Vigyázzunk azonban ezzel, mert mostanában erre igen meggyőzően tudnak reagálni. Ha így történne, akkor nevezzük a mai tudósokat beszűkültnek és magyarázzuk el, hogy ők nem látják úgy a világot, mint mi, nem érzik a LÉNYEGET.
  6. A tudósoknál maradva, magyarázzuk el, hogy senki sem dolgozik ingyen. Biztos valami háttérben lévő szervezet fizeti őket, hogy azt mondja, amit ők akarnak. Ne aggódjunk ha az ilyen állításainkat nem tudjuk igazolni, attól még hívjuk fel erre a figyelmet.
  7. Itt az ideje, hogy bevigyük a vitába a kvantumfizikát! Arról mindenki tudja, hogy valami nehezen érthető, misztikus dolog, szinte bármilyen ostobának hangzó elméletet tudunk igazolni a segítségével. Mondhatjuk például, hogy tudatos élőlények kellenek a világmindenség létezéséhez, vagy, hogy a amerikai őslakosok nem láthatták Kolumbusz hajóit, mert azok nem léteztek az elméjükben. A lehetőségek száma szinte végtelen! Ha a szkeptikus rákérdez valamire, akkor egyszerűen menjünk például erre az oldalra és másoljunk be valami véletlenszerű szöveget onnan a vitába. Ha esetleg erre is kapnánk választ, akkor ismételjük meg az előző lépést. Természetesen ezek után tudassuk a szkeptikusokkal, hogy mennyire ostobák amiért ezeket az alapvető dolgokat nem tudják.
  8. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a szkeptikusok nem kételkednek eléggé, nem viselkednek elég szkeptikusan. Magyarázzuk el nekik, hogy őket csak becsapta a kormány/gyógyszermaffia/BigPharma stb. Ha kell hívjuk őket birkáknak, azt nagyon nem szeretik. Ezáltal Ön lett az igazi szkeptikus és a többieket nyugodt szívvel hívhatja álszkeptikusnak.
  9. Magyarázzuk el, hogy a szkepticizmus az egy jó dolog, de nem szabad túlzásba vinni. Vitapartnerünk minden bizonnyal túl kételkedő.
  10. Az ekvivokáció a barátunk! Mutassunk rá, hogy a szkeptikus hite a dolgokban ugyanaz, mint a vallásos hit. Írjuk le, hogy a szkepticizmus is csak egy vallás.
  11. Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a hivatalos gyógyszerek tele vannak méreganyagokkal, sőt hívjuk azokat nyugodtan mérgeknek! Magyarázzuk el, hogy csak a természetes gyógymódok a jók, amiben valami mesterséges, szintetikus anyag van, az már biztosan káros. Használjunk gyakran homályos, de rosszat sugalló kifejezéseket, mint például: vegyi anyagok, kémiai anyagok, szintetikus anyagok stb. Extrémebb esetben mondjuk, hogy a BigPharma/gyógyszermaffia/NWO direkt méreganyagokat tesz a gyógyszerekbe. A miértre rengeteg választ adhatunk: népesség kontroll, tömeges agykontroll stb. Említsük meg, hogy a rák, az AIDS, meg az összes betegség valójában mesterségesen lett kikísérletezve, pont ilyen céllal. Nyugodtan hivatkozzunk bármilyen gyógyszeripari visszaélésre, az egyértelművé teszi majd igazunkat! Nagyon hatékony, ha megkérdezzük: "Ön mérgekkel akarja majd tömni a kisgyerekét?".
  12. Hivatkozzunk ismét összeesküvésre! Tulajdonképpen egy összeesküvés áldozatai vagyunk. Ugyanakkor vegyük tudomásul, hogy a kormány/NWO/BigPharma, bármennyire is szeretne, nem tud ellenünk tenni semmit. Arra van kapacitásuk, hogy hatalmas összeesküvésekben vegyenek részt és sok mindent eltitkoljanak az emberek elöl, de velünk nem tudnak mit kezdeni! Ez is zsenialitásunk bizonyítéka!
  13. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ősidők gyógymódjai a leghatékonyabbak. Magyarázzuk szépen el, hogy a több ezer évvel ezelőtti sámánok sokkal okosabbak voltak, mint a mai orvosok és, hogy csak természetes gyógyfüvekkel gyógyítottak, amik teljesen mellékhatásmentesek és nincsenek bennük mérgek. Ami 2000 évig remekül meggyógyított mindenkit az egészen biztosan hatékony. Ha netalántán a szkeptikus bizonyítékokat vár tőlünk, akkor mondjuk el türelmesen, hogy az ősi gyógymódok mind bizonyítva vannak, hiszen működnek már az ősidők óta. A bizonyítás már 2000 éve megtörtént!
  14. Ha már elég hosszúra sikeredett a vita, mondjuk, hogy már rengeteg bizonyítékot felhoztunk elméletünk mellett (még akkor is mondjuk ezt, ha ez nem így volt!). Rendszeres hivatkozzunk ezekre a bizonyítékokra, senki sem fog emlékezni arra, hogy valójában nincsenek is ilyenek!
  15. Ha nagy bajban, vészhelyzetben vagyunk, akkor magyarázzuk el, hogy a rádióhullámok létezéséről sem tudott senki 200 évvel ezelőtt, szóval honnan tudja a szkeptikus, hogy a chi, prána, életenergia stb. nem létezik? Ezzel mindenképpen témaváltás lesz és megmenekülünk.
  16. Használjuk rendszeresen a "paradigmaváltás" kifejezést! Ha lehet, alkalmazzunk nagy vagy színes betűtípust.
  17. Óvatosan bánjunk a "csak az agyunk 10%-át használjuk ki" érvvel, manapság sok weblap létezik, amely ezt könnyedén cáfolja. Ehelyett mondjuk, hogy csak az agyunk 7, vagy 3 %-át használjuk ki, ezzel megzavarjuk a kedélyeket. Ha ez sem működik, mondjuk azt, hogy az elménk és nem a fizikai agyunk 7%-ára gondolunk. Hívjuk fel a figyelmet a szkeptikusok begyepesedett, idejétmúlt materialista világképére! Magyarázzuk el, hogy a mi gyógyszerünk, elméletünk nem materialista módon magyarázható csak! Talán itt az ideje, hogy visszatérjünk a 7. pontra és ismét megemlítsük a kvantumfizikát.
  18. Használjunk nem tudást, mint érvet! Az agy működéséről nagyon keveset tudunk, ezért a telepátia, jövőbelátás stb. egészen biztosan valós dolgok. Ha valamit nem tudunk megmagyarázni, sőt még a tudomány sem tud jó magyarázatot adni, akkor az bizonyíték a paranormális létezésére! Rendszeresen használjuk az "anomália" szót. Ha gondjaink vannak ezzel a taktikával, akkor keressük fel kreacionista barátainkat, ők szakértői ennek a területnek.
  19. Ha több napig tart a vita, akkor egy idő után hivatkozzunk olyan dolgokra, amiket napokkal ezelőtt hoztunk fel. Kevesen fogják észrevenni, hogy már meg lettek cáfolva ezek az állításaink. A szkeptikusnak vissza kell majd keresnie a cáfolatot és újra beírnia, de akkorra már késő lesz.
  20. Terelésnek bármikor használhatunk "Mi lenne ha..?" kezdetű kérdéseket. Az is segít, ha egyszer csak elkezdünk olyan kérdéseket feltenni, amelyeknek semmi közük nincs a vitához. Nem valószínű, hogy a szkeptikus ezekre mind válaszolni fog, ezért ismételjük meg kérdéseinket. Ettől a vita szemlélői azt fogják hinni, hogy csak menekül a válasz elöl.
  21. Ha új ember csatlakozik a vitához és nem ért velünk egyet, akkor nevezzük tudatlannak, olyannak, akinek nincs kellő szakértelme a témában.
  22. Ha a fenti összes taktikát többször is felhasználtuk, akkor itt az ideje továbblépni. Magyarázzuk el, hogy nem fogunk több időt fecsérelni a szkeptikusok meggyőzésére, mert ők beszűkültek, buták, udvariatlanok ahhoz, hogy megértsék korszakalkotó elméletünket. Tudassuk velük, hogy nekünk nagyon fontosak a pozitív energiák, azokból élünk és ez a vita csak negatív energiákkal tölt fel minket, ezért az lesz a legjobb, ha abbahagyjuk. Záró mondatként valami nagyon bölcsen hangzó dolog, vagy egy idézet javasolt.

 

Megjegyzések:

·         Akinek nem eset volna le, ez egy paródia..

·         Az ötlet természetesen nem eredeti, ez és ez a bejegyzés, valamint a szkeptikus blog és fórum kommentelői inspiráltak erre.

komment
Címkék: humor

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr362686358

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Útmutató a fanatizmushoz 2011.02.27. 18:21:03

Az elvakultságnak számos megjelenési területe van. Nemcsak a szó szorosabb értelmében vett vallásosság ilyen, azaz a valamely metafizikus kinyilatkoztatáscsomaghoz való reflexió nélküli ragaszkodás - hasonló mechanizmusok jellemzik történetesen a homeo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása