Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

A 2012-es világvége hisztéria

2011. március 27. 14:09 - Zsolesz14

Szinte biztos, hogy mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki folyamatosan azt szajkózza, hogy 2012-ben valami hatalmas változás fog bekövetkezni. Egyesek szerint eljön a világvége, mások szerint egy magasabb tudatállapotba lépünk majd, megint mások szerint mindenki megvilágosodik és még lehetne sorolni. Nézzük mennyi igaz ezekből a jóslatokból!

Könnyedén el lehetne intézni egy ilyen bejegyzést azzal, hogy már rengetegszer jósoltak nekünk világvégét és egyik jóslat sem teljesedett be. Ezen az oldalon James Randi 44 ilyet sorol fel. Általában az ilyen jóslatoknak megvan az "elméleti" háttere, 1999 szilveszterére például egyesek azt állították, hogy számítógépeink meg fognak zavarodni a dátumváltástól. Mi áll a 2012-es jóslatok hátterében? Erre azt lehetne mondani, hogy több minden.

A maják naptára

A majáknak 3 naptára volt. Ebből az egyik 365 nap hosszúságú volt, a másik pedig 260. Ez utóbbit inkább szertartásokhoz használták. Volt azonban egy olyan naptáruk is, amit lényegesen hosszabb időintervallumok mérésére találtak ki. Ez a naptár 5 darab szám segítségével mérte a napokat. Minden szám maximális értéke 19, kivéve a másodikat, mely mindig 18-nál kisebb volt. Így tehát az első napot így írták le: 0.0.0.0.0., majd a másodikat így: 0.0.0.0.1. Mikor az utolsó szám elérte a 19-et akkor ugrás következett, így a 0.0.0.0.19. után 0.0.0.1.0. jött és utána 20 napig ismét csak az utolsó szám növekedett. A következő ugrás 0.0.0.17.19. után jött 0.0.1.0.0.-ra. A ma használt naptárunk végül is hasonlóan működik, csak ott 3 számot léptetünk. A maják naptárának első napja, tehát a 0.0.0.0.0. a mi naptárunk szerint időszámításunk előtt 3114. augusztus 11.-én volt. Ki lehetne számolni, hogy a maják naptárában minden 144000-edik napon ugrás van az első számjegyben, vagyis először például 0.19.19.17.19.-ről másnapra 1.0.0.0.0. következett. Ez az időintervallum körülbelül 395 évnek felel meg és egy "baktun"-nak nevezik. Szóval mi is fog történni 2012. december 21-én? A számítások szerint a 13-dik baktunba fogunk belépni, vagyis 12.19.19.17.19.-ről át fog fordulni a naptár 13.0.0.0.0.-ba, hasonlóan ahhoz, ahogy eddig 12-szer ez már megtörtént. Ennyi. Semmilyen régészeti vagy történelmi tény nem utal arra, hogy a maják egy világvégére is számítottak a szilveszteri bulijuk mellé. Az az állítás, hogy a maják ekkora bármiféle változást vagy világvégét jósoltak nem bizonyítékon alapszik, egyszerű, modern kori kitaláció. Az igaz, hogy a vésetek 13 baktunt ábrázolnak, de mégis mire számítottunk? Végtelen sokra? Valamikor abba kellett, hogy hagyják és persze nem gondolták ők sem komolyan, hogy a modern 21. században egyesek még mindig az ő naptárukkal lesznek elfoglalva. 

Másrészt az is elég egyértelmű, hogy a naptárak nem azért vannak, hogy megjósoljuk a jövőt, hanem arra, hogy regisztráljuk az idő múlását. Az ókori naptárak nagyon érdekesek a régészek és történészek számára, viszont távolról sem olyan jók, mint a mai naptáraink.

Az X-bolygó és a Nibiru

Egy másik gyakori állítás szerint 2012-ben egy ismeretlen X-bolygó vagy Nibiru-nak nevezett valami annyira közel kerül a Földhöz, hogy mindenféle szökőárat, földrengést meg egyéb szörnyűségeket fog okozni. Ez azonban egy egyszerű városi legendánál semmivel sem több. Egy minimális keresgéléssel az interneten megtudhatjuk, hogy ennek 2003. májusában már meg kellett volna történnie, legalábbis a jóslatok szerint. A Nibiru elmélet elszomorodott hívei tudomást szerezve a maják naptáráról azonnal átállították a világvége dátumot 2012-re. Az elég közel van a 2003-hoz és a maják is biztos ezt jövendölték meg. De mi vezetett ahhoz, hogy előjöjjenek az emberek egy ilyen bolygós elmélettel? Természetesen sok félreértés, nézzük ezeket sorba!

A sumerek is tudtak egy 10. bolygóról. 

Ezt az állítást elsősorban egy Zecheriah Sitchin nevű író népszerűsíti könyveiben. Ő többek között olyan dolgokat is állít, hogy földönkívüliek látogatták meg őseinket egy Nibiru nevű bolygóról és mondták el ezeket nekik. Állításai egy pecséten alapulnak, melynek közepén egy Napnak kinéző csillag látható, körülötte pedig 11 bolygó. Mivel a sumerek a Holdat és a Napot is bolygónak hitték, ezért kell lennie egy extra bolygónak is. Sitchin még azt is állítja, hogy ezen információkat a földönkívüliek közölték a sumerekkel.

Több sebből vérzik ez az elmélet. Eleve semmi sem utal arra, hogy földönkívüliek látogattak volna meg minket, de ne foglalkozzunk ezzel az "apró" problémával. Sitchin azt állítja, hogy a képen az Uránusz, a Neptunusz és a Plútó is látható. De ezek a bolygók csak távcsővel láthatóak, szabad szemmel nem. Következésképpen a sumerek nem tudhattak ezekről a bolygókról, hacsak nem a földönkívüliek mondták el nekik. De akkor miért nem beszéltek például a Szaturnusz gyűrűiről vagy a Jupiter holdjairól? Semmi ezekre utaló nincs a képeken. A másik meg az, hogy a sumerek azt hitték, hogy a Hold meg a Nap bolygók, pedig nem azok. Az okos idegenek pedig csak tudták ezt, akkor erről miért nem szóltak? Problémát jelent még az is, hogy a sumereknek egy félreérthetetlen jelük volt a Napra: egy kör, melyet 4 háromszög vesz körül, mintha napsugarak lennének. A Sitchin által emlegetett pecséten viszont egyértelműen nem ilyen jel áll.

Amit az író csinál az egyszerűen azon részletek kiemelése, amik alátámasztják az elméletét. Amik ellene szólnak azt figyelmen kívül hagyja. Ez nem tudomány, hanem fantázia. Nem véletlen, hogy a tudományos világban nem fogadják el Sitchin elméleteit.

Rengeteg csillagászati jel utal egy X-bolygó létezésére!

Ez az állítás egyszerűen nem igaz, semmi nem utal rá. Pontosan ez a legnagyobb probléma az X-bolygós elméletekkel. Hol van ez a bolygó? Ha azt állítjuk, hogy 2012-re a közelünkbe lesz, akkor már most elég közel kellene járnia. A közeli nagy és kisebb bolygók még szabad szemmel is láthatóak. Lehet azt mondani, hogy az űrkutató állomások egy hatalmas összeesküvés részei, de mi van az amatőr csillagászokkal? Emlékezzünk rá, hogy például a Plútó nagyon kicsi és nagyon messze van, a modern csillagászati felszerelésekkel mégis könnyedén megfigyelhető. Egy esetleges X-bolygónak nagyobbnak is kell lennie és közelebb is kellene legyen jóval. 

Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen bolygó gravitációjának megfigyelhető hatása kellene legyen. A Neptunusz felfedezésében például az is közrejátszott, hogy megfigyelték, hogy a már előzőleg felfedezett Szaturnusz és Uránusz nem olyan pályán kering, amilyenen kellene. Ez a Neptunusz gravitációs mezőjének volt köszönhető. Sokan érvelnek azzal, hogy például a Neptunusz sem az előre kiszámolt pályát követi, de ez az érv elavult adatokon alapszik. A bolygóink pontosan ott vannak, ahol lenniük kell.

A NASA 1983-ban fel is fedezett egy tízedik bolygót, melynek létét azóta is titkolják!

Ez egyszerűen hazugság. Valóban volt egy műhold, amely csillagászati megfigyeléseket végzett infravörös tartományban. Talált is pár, addig nem azonosított objektumot. Egy konferencia során a csillagászok felsorolták ezen jelenségek lehetséges forrásait, amelyek között ott szerepelt egy tízedik bolygó is; meg persze egy csomó minden más is. Felteszem ismerjük már elég jól a médiát, amely nyilván a sok lehetőség közül a tízedik bolygót emelte ki és ez is került sok helyen főcímlapra. A későbbi kutatások és megfigyelések természetesen kiderítették, hogy a legtöbb objektum valójában távoli galaxis vagy gázfelhő volt.

Rengeteg fotó van az interneten az X-bolygóról! Azok bizonyítéknak számítanak! 

Valóban rengeteg kép és videó van az interneten, de azok távolról sem tekinthetőek komoly bizonyítéknak. Általában félreértelmezett vagy egyszerűen manipulált felvételekkel van dolgunk. Az egyik remek példával Nancy Lieder honlapján találkozhatunk. A képei természetesen hamisak, mint például ez is, amelyet amúgy elképesztően egyszerű reprodukálni bármilyen képszerkesztő programmal, például Photoshop-pal. Sőt, aki az előbb említett képet készítette be is vallotta, hogy hamis. Még azt is megmutatta, hogy hogyan csinálta.

A világhálón lévő összes képet természetesen lehetetlen lenne kielemezni. A bejegyzés végén lévő felhasznált irodalomban azonban még jó pár elemzést olvashatunk az interneten keringő képekről.

Azt se feledjük, hogy azok, akik ezeket a képeket terjesztik általában nulla tapasztalattal rendelkeznek csillagászatból. Például az egyik legismertebb terjesztő, Mark Hazlewood, egyszer összetévesztette a Jupiter egyik holdját az X-bolygóval.

Mostanában sokkal több földrengés, szökőár és egyéb természeti katasztrófa van!

Természetesen ez is egy hazugság. Nem rég még az indexen is volt egy cikk erről a témáról. Aki azonban még több statisztikát és táblázatot szeretne bújni, annak bátran javaslom például ezt.

A Nap furcsa viselkedése

A 2012-es apokalipszis terjesztői gyakran érvelnek azzal, hogy a Nap az utóbbi időben furcsán viselkedik. Azt is emlegetik, hogy valami maximum lesz a naptevékenységekben 2012-ben. Mi igaz ezekből?

A Napnak valóban vannak ciklusai, de ezek igen jól ismertek és dokumentáltak. Körülbelül 11 évente van ennek a ciklusnak "maximuma", amikor is sokkal több napkitörést figyelhetünk meg, mint máskor. Ezek azonban nem veszélyeztetik a földi életet. Veszélyt jelenthetnek a világűrben lévő asztronautákra, így erre majd a NASA oda kell figyeljen és nyilván oda is fog. 

A nagyobb napkitörések látványos sarki fényeket okozhatnak, tönkretehetik a műholdak elektronikáját és megszakíthatnak különböző rádióadásokat. Ezekkel a problémákkal azonban a kutatók foglalkoznak és igyekeznek olyan megoldásokat találni, melyek megvédik a műholdjainkat.

A legutóbbi maximum 2001-ben volt, így a következő valóban 2012-ben lenne. A mostani kettő közötti minimum azonban a megszokottnál gyengébb volt, ezért a kutatók a következő maximumot 2012 és 2014 közé teszik valamikorra. Semmi nem utal arra azonban, hogy ez bármivel erősebb maximum lenne, mint bármely másik a történelem során. 

De a híradóban is benne volt nemrég, hogy 2012-ben olyan napviharok lesznek, amik hónapokra leállíthatják a távközlési rendszereinket!

Igen valami ilyesmi hangzott el. Ez azonban egy legrosszabb esetet figyelembe vevő analízis. Azt vizsgálták ugyanis, hogy mi lenne ha megismétlődne az eddig 1853-ban mért legerősebb napvihar. De miért ismétlődne ez meg? És ráadásul ha meg is ismétlődik ugyanúgy túl fogjuk élni, mint 1853-ban. Ismét csak azt lehet mondani, hogy semmi sem utal arra, hogy meg fog ismétlődni az 53-as esemény, arra meg aztán végképp nem utal semmi, hogy pont 2012-ben történne ez meg. 

Együttállások

Gyakran hallani, hogy 2012-ben a bolygók között valamiféle együttállás fog bekövetkezni. Én amikor először hallottam 2012-vel kapcsolatban, akkor azt mondták, hogy a Tejútrendszer középpontja, a Nap és a Föld egy vonalban fognak állni és ez lesz az oka mindennek.

Egyrészt nem lesz semmilyen bolygók közötti együttállás az elkövetkező pár évtizedbe. Másrészt az az érv, amit több internetes portálon megtalálunk, miszerint a Föld, a Nap és a Tejútrendszer középpontja egy vonalban lesz nem valami meggyőző, hiszen ez minden decemberben körülbelül megtörténik. A másik probléma az az, hogy még ha létre is jön egy ilyen tökéletes együttállás, akkor sem fog történni semmi. Mégis mi történne? A Földre gravitációs szempontból csak a Nap és a Hold gyakorol jelentős hatást.

Az együttállások mellett gyakran dobálóznak olyan fogalmakkal, hogy például "foton öv" vagy "foton gyűrű", amelyekbe belépve majd rendkívüli változásokon megyünk majd keresztül. A gond ezzel csak az, hogy ilyen dolgok nem léteznek. Mégis mi az a foton öv és hol van? És milyen hatást gyakorol ránk? Az ilyen kérdések már nyitva maradnak és nem kapunk rájuk választ.

A Föld mágneses mezejének és forgásirányának megváltozásáról

Sokan állítják, hogy amikor bekövetkezik a már előbb említett galaktikus együttállás, akkor hirtelen meg fog változni a Föld forgásának iránya, vagy éppen a mágneses mezőjének az iránya. Vagy mindkettő.

Az igazság az, hogy az egyrészt, hogy a kettő között semmilyen összefüggés nincs, az előbbi megváltozása pedig lehetetlen. Az utóbbi megváltozása viszont elég ijesztőnek hangozhat. Tudjuk, hogy a Föld mágneses mezeje megvéd minket a kozmikus sugárzásoktól, most akkor ha az legyengül meg felerősödik, akkor addig védtelenek leszünk. Mi a gond ezzel?

A Föld mágneses mezőjének átfordulása körülbelül azt jelenti, hogy a pólusok helyet cserélnek, az északi lesz a déli és fordítva. Az iránytűk innentől kezdve fordítva fogják mutatni az északi és déli irányt. Jó nagy bevételük lesz az iránytűgyártó cégeknek ekkor, ha az összes többi iránytű tönkremegy és mindenkinek újat kell venni. Talán ŐK állnak a háttérben és ők okozzák azt?

Ha utánajárunk egy kicsit a dolognak kiderül, hogy ilyen változások már nagyon sokszor történtek. Szabálytalannak tűnő és változatos időközönként történnek és akár 10000 évig is tarthatnak. Az is kiderül, hogy soha nem volt tömeges kihalás egy ilyen átforduláskor. Az őseink is túléltek egy ilyet. Vannak mérések, melyek arra utalnak, hogy gyengül a Föld mágneses mezeje, de azt állítani, hogy 2012-ben egy fordulás következik be teljesen abszurd. Már eleve az is nagyon valószínűtlen, hogy az elkövetkezendő pár évezredben bekövetkezik. 

Összefoglalásként:

  1. Semmilyen összefüggés sincs a Föld forgásiránya és mágneses mezejének polaritása között. Ezek pedig végképp nem függnek attól, hogy milyen együttállásban van éppen a Föld.
  2. Semmi okunk nincs feltételezni, hogy rövid időn belül megfordul a Föld mágneses mezejének a polaritása. Ha ez mégis megtörténne akkor sem veszélyeztetné a földi életet.
  3. A Föld forgásirányának azonnali megváltozása lehetetlen.

A következő kedvenc érvem az, amikor például a földi mágneses mező megváltozásának olyan hatásokat tulajdonítanak, mint például egy magasabb tudatállapotba lépés. Nehéz az ilyen érvekkel bármit is kezdeni, még nehezebb komolyan venni. Mégis miért lépnénk magasabb tudatállapotba/dimenzióba 2012-ben? Miért világosodna bárki is meg? Az ilyen állítások természetesen nem bizonyítékon alapulnak, puszta spekulációk. Én is spekulálhatnék. Szerintem nem az emberek, hanem a kutyák fognak egy magasabb tudatállapotba lépni és át fogják venni a hatalmat a világon! Úgyhogy vigyázzon mindenki!

Egyetlen kollektív tudatállapotbeli változás lesz: New Age hívők tömegeinek tudata fog megváltozni 2012. december 21-én, mikor majd rájönnek, hogy semmi sem történt.

Egy kis asztrológia

Természetesen az asztrológia hívei sem maradhatnak ki a 2012-es hisztériából, nekik is van mondanivalójuk ezzel kapcsolatban. Amiről most először írni fogok az azonban nem asztrológia, hanem komoly csillagászati megfigyelés. 500 évvel ezelőtt ugyanis Kopernikusz megerősítette azt, amit Hipparchus már időszámításunk előtt 2200-ban (!) megfigyelt. Tudjuk, hogy a Föld forgástengelye körülbelül 23,5°-al meg van dőlve. Azonban ez a tengely is végez egyfajta forgómozgást (erről részletesebben itt). Egy teljes kör megtétele 25765 évbe telik, amelynek most körülbelül a közepén járunk. Ez azt jelenti, hogy 12000 év múlva Ausztráliában télen lesz a karácsony, mi pedig majd rövidnadrágban találkozhatunk a Mikulással. Az asztrológusok ezt a kb. 25000 éves intervallumot egy Nagy Évnek vagy Galaktikus Évnek (Great Year) hívják. Ezt az évet 12 Nagy Hónapra osztják fel, melyek kb. 2147 év hosszúak. Ezen 12 Nagy Hónapnak egy-egy csillagjegy felel meg; jelenleg a halak Nagy Hónapjában vagyunk, a következő pedig a vízöntő lesz. A váltás időpontjával kapcsolatban a legtöbb asztrológus egyetért: körülbelül 2600-ra teszik. A pontos dátumról nincs egyetértés, 2595, 2654 és 2638 között vacillálnak a legtöbben. Kevesen ugyan, de egyesek jóval korábbra, 2150-re vagy 2062-re teszik a váltás időpontját. 

Na és mi történt, amikor bejött a köztudatba a maják naptára és a 2012-es időpont? Természetesen az, hogy nagyon sok asztrológus azonnal 2012-re tette a váltás időpontját. Kíváncsi vagyok, hogy majd mi lesz 2012 után, vajon visszamennek az eddigi dátumokhoz? Azt persze már most is elkezdhetnék elmagyarázni, hogy még ha be is lépünk 2012-ben a vízöntő korába, az miért hozna bármilyen változást, vagy akár világvégét?

Minden vallás és jóslat 2012-re mutat

Gyakran hallani azt az érvet, hogy a 2012-es világvége azért más, mint a többi be nem teljesedett jóslat, mert több vallás és több különböző forrásból származó jóslat is 2012-re mutat. Tényleg így lenne?

Rengeteg apokaliptikus jóslatunk van. Csöppet sem meglepő módon azonban ezek nagy többsége nem 2012-re mutat. Nostradamus jövendöléseinek népszerű interpretációi például a következő dátumokat említik: 1999. júliusa, 1999. decembere, 2002. júniusa és 2005. októbere.

Sok Protestáns Keresztény a világvégét valamilyen elragadtatás formájában képzeli el, amikor is a tisztességes emberek a mennybe kerülnek. Shakers például azt hitte, hogy ez 1792-ben fog megtörténni. A Jehova Tanúi több dátumot is jövendöltek: 1918, 1925, 1941, 1975 és 1994. 1988-ban egy könyv is megjelent "88 Reasons the Rapture is in 1988" címmel. Több Biblia kutató tette az időpontot 2005. októberére. És természetesen még lehetne sorolni. Mi a közös ezekben a jóslatokban? Hát az, hogy egyik sem 2012-ről szól. Amikor valaki azt állítja, hogy a 2012-es dátum azért különleges, mert több vallás is erre az időpontra helyezi a világvégét, akkor egyszerűen nem mond igazat.

Összefoglalás

Nem nagyon lehet mást hozzátenni ehhez a bejegyzéshez. Az összes 2012 spekulációt nem lehet kielemezni. Rengeteg körlevelet és internetes portált találni mindenféle jóslatokat. Íme egy példa, mellyel bemásolva sok helyen találkozhatunk. Az ilyeneket természetesen nem lehet komolyan venni és nem látom értelmét egy mondatonkénti elemzésnek sem, de talán jó példa lehet azokra a tipikus érvekre, amiket ebben a bejegyzésben vizsgáltam. Semmi okunk nincs feltételezni, hogy a 2012-es jóslatok bármiben is különböznek az eddigi be nem teljesedettektől.

Egy másik érdekes dolog, hogy akárcsak a gyógyászatok témában, itt is igen vonzó az ősi tudáshoz való ragaszkodás. Nagyon érdekes dolgok az ősi módszerek és tudás tanulmányozása és bizony gyakran csodálkozunk rá, hogy már több ezer évvel ezelőtt is mennyi mindent tudtunk. Amikor azonban valaki az ókori csillagászok vagy tudósok tudását és munkáit előnyben részesíti a mai modern kor megfigyeléseivel és munkáival szemben, akkor ott nagy gond van.

Felhasznált és ajánlott irodalom

Brian Dunning cikke: Apocalypse 2012
Phil Plait cikke az X-bolygóról
NASA scientist answers top 20 questions about 2012
Wiki cikk a Föld mágneses terének változásáról

Megjegyzés: Ez az első olyan bejegyzés, amely részben egy olvasó kérésére jött létre. Ha valakinek van esetleg egy olyan témája, amiről szívesen olvasna a jövőben, akkor ossza meg velem.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr92775495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása