Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Az immunerősítés mítosza

2011. augusztus 16. 09:39 - Zsolesz14

Ha egy új vagy akár régebbi terméket nagy hatékonysággal szeretnénk eladni, akkor ahhoz mindenképpen valami jó reklámszöveg szükséges. Ennek persze nem feltétlenül kell köze legyen a valósághoz, elég ha az meggyőző és jól hangzik. Rengeteg megtévesztő szöveggel találkozhatunk a hétköznapok során. Hivatkoznak ősi bölcsességekre (ha valami ősi gyógymód, akkor az biztos, hogy hatékony és biztonságos) és a természetességre (ha valami 100% természetes, akkor az is tuti biztonságos). Ezek legalább többé-kevésbé ellenőrizhető állítások. Vannak ezzel szemben aztán olyanok, amikről nagyon nehéz lenne megmondani, hogy a kitalálója éppen mire gondolhatott. Például: "Feltölti testünket/lelkünket/sejtjeinket energiával!" vagy "Úgy hat, ahogy semmi más!". Ezen reklámszövegek sorába lépett be az utóbbi években az immunerősítés. Reklámokban és internetes cikkekben is egyre több termékről állítják, hogy az erősíti az immunrendszerünket. No de jó ez nekünk?

Az ilyen reklámszövegeknek az a titka, hogy egyszerűek, könnyen érthetőek és első hallásra teljesen logikusnak tűnnek. Minél erősebb az immunrendszerünk annál hatékonyabban tudja majd legyőzni a betegségeket. Gondolhatunk például a testépítésre: minél erősebb egy testépítő, annál nehezebb súlyokat tud felemelni; az immunerősítés is valami hasonlóan működhet: minél erősebb az immunrendszerünk, annál komolyabb betegségeket lesz képes legyőzni. Ez bizonyára mindenki számára világosnak és következetesnek tűnik.

Valójában azonban ez egy hibás analógia. Egy egészséges immunrendszert inkább egy jól kiegyensúlyozott libikókával vagy egy régi kétkarú mérleggel lehet bemutatni. Ha veszélyben van, vagy legyengült az immunrendszerünk, akkor az egyik irányba hajlunk el a mérlegen és szervezetünk jobban ki van téve a betegségeknek. Ezzel szemben amikor a másik oldal felé hajlunk, vagyis a másik véglet az az, hogy az immunrendszerünk "túl erős", ekkor ugyanis előfordulhat, hogy az a saját szöveteinket támadja meg. Azokat a betegségeket, amelyek esetében ez történik autoimmun betegségeknek nevezzük. Ha megnézzük, akkor azt találhatjuk, hogy igen sok ilyen van. Ezeket mind egy "erősített" egy túlságosan aktív immunrendszer okozza. Akkor vagyunk a legegészségesebbek, ha az immunrendszerünk mérlege éppen ki van egyensúlyozva: az se nem túl erős, sem pedig túl gyenge. Ha sikerülne "felerősítenünk" az immunrendszerünket, akkor az minden bizonnyal káros lenne ránk nézve. 

Akkor valójában mit is állítanak az ilyen termékeket forgalmazó cégek, amikor azt mondják, hogy ez meg ez "felerősíti az immunrendszert"? A válasz az, hogy általában semmit. Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal, külföldön pedig az FTC (Federal Trade Commission, nem Fradi:) ) és az FDA (Food and Drug Administration) is küzd azért, hogy betiltsa az olyan termékeket, melyekről gyártói olyan bizonytalan és igazolatlan állításokat tesznek, mint például az immunerősítés. Ez azonban több okból kifolyólag is bonyolultabb, mint gondolnánk. Egyrészt az az állítás, hogy "felerősíti az immunrendszert" orvosilag értelmetlen, ezért az önmagában nem képez egészségügyi állítást. Volt már rá példa, hogy megbüntették például az "Airborne" nevű étrend kiegészítőt, de ott más volt a helyzet; a gyártók itt azt állították, hogy termékük segítségével kezelhető és megelőzhető a megfázás, ez pedig egy sokkal messzebbre menő állítás, mint az immunerősítés. Másrészt jól tudjuk milyen sok áltudományos és félrevezető állításokat hangoztató termék van. Mindegyiket komolyan kivizsgálni szinte lehetetlen. Ennek ellenére azonban néha örülhetünk, hogy vannak sikerek. Harmadszor pedig, még ha meg is bírságolják az ilyen termékek gyártóit, azok még mindig módosíthatják állításaikat valami olyanra, amibe már nem igazán lehet belekötni. Mégis mit lehetne mondani például egy olyan állításra, hogy "az xyz termék támogatja az immunrendszer egészséges működését"? Nyilván "támogatja", ugyanúgy, ahogy az étkezés vagy akár a légzés is támogatja. Ennyi erővel azt is mondhatnák, hogy támogatja az öregedésünket.

Az egészségesség az nem egy szupererős immunrendszernek köszönhető, hanem itt egész egyszerűen a betegségek hiányát jelenti. Az egészség az alapállapot. Nem lehetünk az alapállapotnál is egészségesebbek. Ha ebben az alapállapotban vagyunk, akkor történjék bármi az immunrendszerünkkel, mozduljunk el bármerre is a mérlegen, az állapotunk rosszabb lesz. Így aztán ha egy egészséges ember, aki vigyáz az étkezésével és rendszeresen sportol, bemegy a boltba és vesz magának valami immunerősítőt, akkor az csak ronthat az egészségén. Persze nem fog romlani az egészsége, hiszen az ilyen termékek általában nem csinálnak semmit.

Az ilyen termékek gyártói könnyen igazolhatnák állításukat. Az immunrendszerünk ugyanis egy nagyon bonyolult rendszer, mely különböző struktúrákból és folyamatokból áll. Ezek egy része olyan sejtekből áll, melyek megtalálhatóak a vérünkben és ezáltal mérhető a mennyiségük. Egy ilyen méréssel könnyedén lehetne igazolni, vagy cáfolni az ezen termékekre vonatkozó állításokat. Azonban egy ilyen teszt nem lenne etikus, hiszen ha tényleg igaz az "immunerősítés" hatása, akkor az minden bizonnyal autoimmun betegségekhez vezetne a tesztalanyban.

Nézzük most meg nagyon röviden, hogy miből is áll az immunrendszerünk!

  • Ide tartoznak például a külső, fizikai védelmi vonalaink, mint például: a bőrünk, nyálunk, könnyeink és az olyan folyamatok, mint például a köhögés vagy a tüsszentés. Amikor elkapunk egy náthát, akkor az immunrendszerünk az, ami úgy reagál erre, hogy felerősíti ezen utóbbi folyamatokat. Nem a náthától fog folyni az orrunk, fogunk köhögni és tüsszenteni, hanem az immunrendszerünk miatt. Ezek után felvetődik a kérdés: biztos, hogy egy még erősebb immunrendszert akarunk magunknak?
  • A gyulladás is egy nagyon fontos immunválasz. Ez nem egy kellemes dolog, de végső célja mégis a fertőzés legyőzése. Talán a tűzoltókhoz lehetne hasonlítani. Csak akkor öntik el vízzel a lakást, ha muszáj.
  • A fehérvérsejtekre vagy leukocitákra gondolnak a legtöbben először, amikor az immunrendszer szót hallják. Ezeknek a sejteknek nagyon sok fajtájuk van, amelyek nem csak a vérben, hanem más szöveteinkben is megtalálhatóak.

Az előbb felsoroltak képezik az úgynevezett veleszületett immunrendszerünk egy részét. Ezen kívül létezik még az adaptív immunrendszer is; ez az, ami reagál a kórokozókra, fejlődik és hosszú távú védelmezőnk a visszatérő betegségek ellen. Ez a rendszer mindig fejlődik mikor legyőz egy számára új baktériumot és ez az, ami reagál a védőoltásokra is. Az immunrendszerünk adaptív része limfocitákból áll, amelyeknek nagyon sok fajtája létezik.

Bizonyára mindenki látja, hogy ez egy nagyon leegyszerűsített képe az immunrendszernek, amely nagyon sok mindenből áll. Ezen alkotóelemek egy része a többivel együttműködve, mások a többitől függetlenül működnek. Rengeteg betegsége és rendellenessége létezik ennek a bonyolult rendszernek és mindegyiket más stratégia szerint kell kezelni. Ezek után szerintem elég jól látszik, hogy az az elképzelés, miszerint egy turmix, étrend kiegészítő vagy tabletta "felerősíti az immunrendszert" elég abszurd. Sőt, nyugodtan lehetne a "még csak nem is hamis" kategóriába sorolni.

Láthattuk, hogy az adaptív immunrendszerünk képes fejlődni és ezáltal igaz, hogy lehet azt tökéletesíteni. És valóban ez történik mindig, amikor elkapunk egy náthát vagy kapunk egy védőoltást. Ezt semmilyen étrend kiegészítő, ital vagy spirituális technika sem helyettesítheti.

Mi lehet egy ilyen írásra a reakciója az immunerősítés híveinek? Mondhatják például azt, hogy ezek a termékek csak visszaállítják az immunrendszerünk egészséges működését, hiszen a mai modern korban mindenkinek gyenge az immunrendszere, mert egészségtelenül táplálkozunk, kövérek vagyunk és mindenféle méreganyaggal kerülünk kapcsolatba naponta. Aki egy picit is jártas a szkeptikus témákban, annak ez az érvelés nagyon ismerősen cseng és ami fontos, hogy ez ismét egy nagyon hihető, logikusnak tűnő magyarázat. Olyan egyszerű, nem? Tényleg sokat eszünk, keveset mozgunk és nem figyeljük, hogy milyen szörnyű "kémiai anyagokkal" kerülünk kapcsolatba. De igaz lenne az, hogy ez mind legyengíti az immunrendszerünket?

Úgy tűnik, hogy nagyon nem. A kövéreken is ugyanúgy jelentkeznek gyulladások, mint bárki máson és most már tudjuk, hogy az egy immunválasz. Mindannyian gyakran kapunk náthát és gond nélkül produkáljuk annak minden tünetét. Ha valamilyen irritáló anyaggal kerülünk kapcsolatba, akkor azonnal viszketés és különböző kiütések jelentkeznek, amelyek mind immunválaszok. Az az állítás tehát, hogy a modern kor tönkretette vagy legyengítette az immunrendszerünket bizonyíthatóan és egyértelműen hamis.

Az immunrendszerünknek sajnos léteznek sokkal komolyabb betegségei is, amelyekre mind speciális kezelést kell alkalmazni. Léteznek immunelégtelenségek, melyek lehetnek genetikai eredetűek és a születéstől kezdve jelen vannak, és melyekre bonyolult kezelések szükségesek. Ezen betegségeknek léteznek szerzett változatai is, melyeknek okai nagyon sokfélék lehetnek: betegségek, mint például az AIDS, egyes ráktípusok még a kemoterápia is. Ezen második típus kialakulásának oka lehet a hiányos táplálkozás, de gyakorlatilag éhezni kell, hogy ez megtörténjen. Attól nem lesz senkinek sem ilyen baja, ha túl sok sajtburgert eszik.

Összefoglaló

Zárszóként el lehet tehát mondani, hogy a hétköznapi értelemben vett immunerősítés nem több egy mítosznál, egy remekül hangzó reklámszövegnél, melynek nincs semmilyen tudományos alapja. Azok az italok, tabletták, étrend kiegészítők vagy bármilyen termékek, amelyek ilyet állítanak magukról ilyen szempontból átverések.

Felhasznált és ajánlott irodalom

Dunning, Brian. "Boost Your Immune System (or Not)." Skeptoid Podcast. Skeptoid Media, Inc., 12 Oct 2010. Web. 16 Aug 2011. <http://skeptoid.com/episodes/4227>
Harriet Hall - Boost My Immune System? No Thanks!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr83157256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása