Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Charlie Sheen esete egy HIV kuruzslóval

2016. február 09. 19:59 - Zsolesz14

Charlie Sheen 2015 novemberében jelentette be nyilvánosság előtt, hogy HIV pozitív. Dr. Oz műsorában azt is elárulta, hogy a vérében a vírus koncentrációja 4,4 millió volt a diagnózis felállításának pillanatában. 6 hónapnyi hivatalos kezelés után a vírus már nem volt detektálható a vérében.

Ez nem azt jelenti, hogy meggyógyult volna; teljesen normális jelenséggel van dolgunk. A kezelés hatására a vírus ugyanis "elbújik" az emberi sejtekben, ezáltal nem detektálható és sajnos nem semmisíthető meg orvosságokkal. Jelenleg a HIV fertőzés gyógyításának a legnagyobb kihívása pontosan ez: a kutatók olyan módszereket keresnek, amelyek segítségével ki lehet kényszeríteni ezen rejtekhelyéből a vírust, hogy aztán antivirális szerekkel el lehessen pusztítani.

A jelenleg rendelkezésre álló HIV gyógyszerek segítségével bárki, aki HIV pozitív közel normális várható életkorra számíthat, a betegség okozta komoly komplikációk nélkül. Ezzel kapcsolatban ma a legnagyobb kihívás eljuttatni az orvosságot a HIV pozitívaknak és a szegényebb országokba.

Sheennek megvolt az anyagi háttere a gyógyszer kifizetéséhez és egy fejlett országban is élt ráadásul, mégis úgy döntött, hogy felhagy a szokásos kezeléssel és egy gyanús gyógymódot választ: egy mexikói kuruzslóhoz fordult. Miután azonban rosszabbra fordult az állapota úgy döntött, hogy visszatér a hagyományos kezeléshez.

Ez a történet roppant tanulságos és rengeteg kérdést is felvet, ezért érdemes foglalkozni vele. Nem mindenki, akit átvert a mexikói álorvos fog akkora nyilvánosságot kapni, mint Sheen, ezért remélhetőleg sokat fognak mások is tanulni a történetéből. Sajnos azonban a mexikói sarlatán vélhetően még ezzel a negatív nyilvánossággal is jól járt.

Miért fordulunk kuruzslókhoz?

Mégis miért olyan csábítóak ezek a magányos harcosok, akik merész ígéreteket tesznek? - ez az egyik legérdekesebb és legfontosabb kérdés, amit ez a történet felvet. Gyakori válasz erre a kérdésre a kétségbeesés, Sheen esetében azonban erről nem lehet szó. Ő gyakorlatilag a gyógyulás útjára lépett, a vírus nem volt detektálható a vérében. A gyógyszereit természetesen élete végéig szednie kell, de ez apróságnak tűnik ha figyelembe vesszük, hogy ezáltal egy normál esetben szörnyű és halálos kimenetelű betegség, egy krónikus állapottá válik normál várható élettartammal és közel normális életminőséggel. Ez a helyzet nem ok kétségbeesésre.

A pszichológia azt találta, hogy az emberek hajlamosak jobban félni egy lehetséges haszon elvesztésétől, mint valami olyasmi elvesztésétől, amit már birtokolnak. Ezért is lottóznak sokan, igazi pénzt adnak ki jelentéktelenül kis nyerési esélyért. Vállalják a kockázatot és meglévő értékeiktől vállnak meg valamilyen nyerési esély érdekében. Sheen hasonlót tett: hajlandó volt kockáztatni az egészségét, sőt, az életét is egy viszonylag apró haszon érdekében; hogy ne kelljen tovább szednie a gyógyszereit.

A sikeres és profi szerencsejátékosok megtanulták megfékezni és irányítani az ilyen jellegű ösztöneiket. Ők a tényleges nyerési esélyeik és nem a vágyaik alapján játszanak. Meg kell tanulják elnyomni a természetes belső ösztöneiket és csak és kizárólag a számokra koncentrálni. Az orvoslás is a valószínűségekről szól valahol és itt jön be az orvos szerepe, akinek segítenie kell a pácienseknek optimális döntést hozni a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján.

Ez az eset természetesen az emberi természet pszichológiájánál sokkal többről szól. A kuruzslók ilyen szempontból hasonlítanak a bűvészekhez, hosszú idők alatt megtanulták, hogy miként kell becsapni az áldozatukat. Tudják hogyan kell manipulálni az érzelmeinket és a hatalmon lévőket. Tudják miként lehet megkerülni a rendszert.

Csodadoktorunk (aki mellesleg azt állítja, hogy a rák ellenszere is a birtokában van) pontosan tudta, hogy Sheen személyében megütötte a főnyereményt. A Dr. Oz Show is a kezére játszott, annak ellenére, hogy az negatív színekben tüntette fel őt. A mexikói sarlatán olyan taktikákat alkalmazott, amelyek nagyon gyakoriak ezekben a körökben. Saját módszereit például tudományosnak állította be. Azt mondta Sheennek, hogy gyógymódjai szabadalmaztatott technológiákon és publikált tudományos eredményeken alapulnak. Ezzel szemben az egyetlen publikáció, amire hivatkozott közel 20 éves volt; olyan kutatási területről származott, amivel már rég mindenki felhagyott, hiszen az nem működött. A tudomány és az orvoslás területén a legtöbb ötletről sajnos azt találjuk, hogy azok nem működnek. Ezen kudarcot vallott ötletek azonban egy rakás plauzibilis, de hamis hipotézist és ezáltal egy csomó kezdetleges, de biztató bizonyítékot hagynak maguk után. Ezen bizonyítékok idézése tipikus áltudományos módszer. Ha valaki nem szakértője az adott tudományterületnek, vagy nem ismeri azt eléggé, akkor nehezen fogja ezt a módszert felismerni. Lehetne persze a szakértőkre hallgatni, de a sarlatánok általában elterelik a szakértőkről a figyelmet és megbízhatatlannak állítják be őket valamilyen globális összeesküvésre, titkolt gyógymódokra, anyagi érdekeltségekre és szűklátókörűségre való hivatkozással.

A mexikói csodadoktor ráadásul azt is állította, hogy a saját laboreredményei azt mutatták, hogy Sheen már HIV negatív a kezelés után. Független ellenőrző teszt nélkül ez természetesen értéktelen eredmény. Az ehhez hasonló hamis labortesztek mind részei a kuruzslók repertoárjának.

A kérdéskör egy másik pszichológiai vonatkozása, hogy mindenki szereti azt érezni, hogy mások előtt jár egy lépéssel. A HIV kezelés bevett gyógyszere mindenki számára rendelkezésre áll. Ilyen gyógyszer szedése középszerűnek tűnhet. A világhálót böngészve azonban találni olyan lehetőségeket is, amelyek látszólag biztonságosabbak, hatékonyabbak; ez pedig nagyon vonzó lehet. Még büszkék is leszünk a végén magunkra, elkönyveljük, hogy mennyire okosak, nyílt látókörűek és találékonyak vagyunk. Olyanok, akik bölcsek annyira, hogy lássák a korrupciót a jelenlegi rendszerben. Aztán persze ha később jön bukás (mint ahogy az jött Sheen esetében is) nagyon nehezen leszünk hajlandóak elismerni, hogy tévedtünk. Beismerni a hibáinkat, még akkor is, amikor érezzük, hogy a betegség elhatalmasodik rajtunk nagyon nehéz dolog. A nyilvánosság előtt természetesen még nehezebb elismerni, hogy nem is vagyunk okosak, nyílt látókörűek és találékonyak; csupán naivak és kétségbeesettek. A kuruzslók ezzel természetesen mind tisztában vannak és fel is használják mindezt ellenünk.

És mi van a beinjekciózással?

Egy dolog maradt még ki ebből a történetből, állítólag a csodadoktorunk egy meglepő mutatványt is tett: beadta saját magának Sheen vérét, hogy meggyőzze őt arról, hogy mennyire biztos saját magában. A történetben ez az a pont, ami sokunkat elgondolkoztat. Még azok is, akik tisztán látják az elejétől kezdve, hogy itt kuruzslásról van szó sem biztos, hogy meg tudják ezt magyarázni. A mexikói csodadoktortól ez nyilvánvalóan egy nagyon felelőtlen húzás volt, épelméjű orvos soha nem tenne ilyet. Sarlatánunk azonban megtette és be is vált a dolog. De miért?

Ezen kérdés megvizsgálásához rendszereznünk kell a rendelkezésre álló információt. Mi az, amit biztosan tudunk és mi az, amit nem? Dr. Oz megosztotta a saját műsorában a mexikói álorvossal, "Dr" Sam Chachoua-val történt telefonbeszélgetésének egy részét. Itt a következő részletet hallani (saját fordítás):

I drew some blood from him and I injected myself with it and I said, 'Charlie, if I don't know what I'm doing, then we're both in trouble now aren't we?'

Levettem tőle egy kis vért és beinjekcióztam saját magamba, majd azt mondtam: 'Charlie, ha nem tudom mit csinálok, akkor most már mindketten nagy bajban vagyunk, igaz?'

Ez azonban nem tűnik tisztán vérinjekciónak. Sheen ugyanis az interjúban erre a következőképpen emlékszik:

I had a lump on my elbow that I had drained about a week prior to that and a little bit was still there so he pulled some out of that and he stuck it in the top of his forearm.

Volt egy csomó a könyökömnél, amit körülbelül egy héttel előtte lecsapoltattam, egy kevés azonban még maradt benne, amiből ő egy kicsit kivett majd az alkarjának a felső részébe szúrta.

Vélhetően tehát nem tiszta vért adott be magának a kuruzsló. De mégis miért nem kapta el a vírust? Egész egyszerűen azért, mert a HIV nem annyira fertőző, mint az elsőre gondolnánk. Erről pedig komoly tudományos bizonyítékok léteznek. A részletekkel és számokkal nem untatnám az olvasót, ezeket mindenki bátran áttanulmányozhatja.

A lényeg az, hogy egy izomba beadott (hiszen semmi sem utal arra, hogy véráramba adta volna be magának) nem véres testnedvet, vagy akár vért is tartalmazó injekció egy olyan pácienstől, akinek a vérében a vírus nem detektálható (hiszen ekkor még Sheen ebben az állapotban volt, a szokásos gyógyszer szedésének feladása csak ez után következett!) nem valószínű, hogy átadja a HIV-et. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ténylegesen beadta magának az injekciót, egy ilyen kaliberű kuruzslóról könnyedén el lehet képzelni, hogy trükközik a leendő páciense megtévesztése érdekében.

Bármi is történt Chachoua szerencséjére annak az esélye, hogy ily módon elkapja a vírust Sheentől igen kicsi. Mindezek persze nem változtatnak azon a tényen, hogy a mutatványa hihetetlenül ostoba és felelőtlen volt.

Összefoglaló

Charlie Sheen története roppant tanulságos. Remekül hívja fel arra a figyelmet, hogy a mai HIV ellenes gyógyszerek milyen hatékonyak és hogy lecserélésük valamilyen alternatív terápiára nagyon rossz ötlet. A gyakorlatban láthatjuk továbbá a kuruzslók taktikáit, megtévesztéseit és hamis ígéreteit. Ne feledjük, Sheen nem buta vagy őrült, csupán egy átlagember ilyen szempontból, aki sebezhetőnek bizonyult egy sarlatán ígéreteivel szemben. Ez pedig bárkivel megeshet.

Felhasznált és ajánlott olvasnivaló

Charlie Sheen's HIV quack (Steven Novella)
The Mind Boggles (Mark Crislip)
Induced Remission Therapy (Stephen Barrett)
Same as it ever was: Antivaccine crank Bill Maher loves him some HIV/AIDS quackery

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr928369804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása