Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

A csodálatos IMMUNOTIC készülék

2011. június 17. 12:07 - Zsolesz14

Egy viszonylag rövid bejegyzéssel készültem most. Az ezen az blogon sokszor emlegetett natúrsziget portálra látogatva ismét találtam egy csodaszert, illetve csodamasinát, amely valósággal újraindítja szervezetünket, mint egy programot és ezáltal kitörli belőle a rákos sejteket is.

Nem látom értelmét most hosszú elemzésnek. Ránézésre látható, hogy miről van szó. Csak a szokásos áltudományos szöveget kapjuk magyarázatként a csodaszerkezet működésére. Ilyenből pár példa:

Erre nyújt kiváló lehetőséget az IMMUNOTIC nevű készülék, amely a test és az immunrendszer frekvenciájának harmonizálásával lerövidíti az egészséghez vezető utat.

Ha megpróbáljuk kicsit más szemszögből látni a betegségeket, rájövünk, hogy szellemi szinten értelmük van, lelki szinten kiváltó okuk, fizikai szinten pedig vagy hiány, vagy többlet energiájuk. Vagy el kell venni onnan valamit, mert sok van (daganat), vagy éppen pótolni kell, mert kevés (sorvadás).

Persze nem akarom az egész cikket idézni és azzal tömni ezt a bejegyzést, de szinte tetszőleges sorát kiválaszthattam volna a cikknek. Akkor mégis miért döntöttem úgy, hogy írok erről pár sort? Egyrészt azért, mert már régen volt bejegyzés, másrészt pedig a natúrszigetes cikkről egy kattintással el tudunk jutni eme csodálatos készülék, az IMMUNOTIC honlapjára. Természetesen itt is a szokásos áltudományos szövegekkel találjuk szembe magunkat.

Ami viszont igen csak elragadta a tekintetemet az a "Technikai leírás" menüpont volt. Ellentétben ugyanis például a biorezonanciás gépekkel, amelyeknek a pontos működéséről szinte semmit sem lehet tudni, itt teljes működési leírást kapunk. Persze akadnak ellentmondások, de mégis sok minden kiderül.

Először azt tudjuk meg, hogy ez a csodaműszer nem más, mint egy egyszerű négyszögjel generátor. Ez azt jelenti, hogy ha bekapcsoljuk, akkor egy ilyen jelet fog kiadni magából. Ez a jel ismétlődni fog, egészen addig, amíg ki nem kapcsoljuk a gépet. Azt, hogy milyen gyorsan ismétlődik a jel frekvenciájával szokták kifejezni. Minél gyorsabban ismétlődik a jelünk, vagyis minél rövidebb időig tart az ezen a képen látható részlet, annál nagyobb a frekvencia. Az például, hogy 100 Hz-es a jel azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 100 ilyen "jeldarabot" ad ki magából a műszer. Vagyis ha az egy másodpercet elosztom 100-al, akkor megkapom a jelek "hosszát". Emiatt aztán furcsa, hogy a megadott frekvencia értékek és jelhosszak nem kompatibilisek egymással. A 100 Hz az ugyanis egy századmásodpercnyi "jelhosszat" jelent, ezzel szemben a honlapon több perc hosszúságok vannak megadva.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ilyen készülékek már nagyon régóta léteznek, sőt a villamosmérnöki gyakorlatnak igen szerves részei. Nagyon drágák tudnak lenni ezek az eszközök. Általánosságban elmondható, hogy minél magasabb frekvenciájú jelet képesek kiadni magukból, annál drágábbak (az árat természetesen sok minden befolyásolja még, de ez most nem fontos). Az IMMUNOTIC csak 40000 Hz-et tud, ami manapság már nagyon nem számít soknak, emiatt csakis arra tudok következtetni, hogy ezt a csodamasinát bizony nagyon olcsó volt összerakni.

Tulajdonképpen nem is nevezhető ezen műszer kitalálója feltalálónak, hiszen az ilyen gépeket már nagyon régen feltalálták. Ő csak annyit tett, hogy kitalálta, hogy na most ezt bevezetjük az emberekbe és akkor majd jól meggyógyulnak. Meg persze a szokásos áltudományos halandzsa is ki lett találva köré. Hogy valójában miért gyógyulna meg bárki ettől az rejtély. Miért pont négyszögjelet használ, miért nem valami mást? És miért pont ilyen frekvencián? És miért pont ekkora jelerősséggel? Az is mindegy, hogy hol vezetjük be a testünkbe ezt a gyógyhatású áramot? Túl sok megválaszolatlan kérdés, és ezen nem segítenek az oldalon felsorolt anekdoták sem, amelyeknél jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon volt-e egyáltalán bármilyen hatása az IMMUNOTIC készüléknek a hagyományos kezelések mellett.

Végül aztán (természetesen) a "Jogi nyilatkozat" rész elolvasása után minden világossá válik:

Az Immunotic nem minősül orvostechnikai eszköznek. Nem célja a diagnózis, a kezelés, a gyógyítás sem ember, sem pedig állat esetében. A szervezet működésébe nem avatkozik bele. Használat előtt mindig konzultáljon orvosával! A készülék használata önkéntes. Az egyéni eredmények eltérőek lehetnek. Az Immunotic célja csupán az, hogy támogassa a szervezet normális egyensúlyát. Használat előtt olvassa el pontosan a kezelési útmutatót! A nem megfelelő használat miatt esetlegesen kialakuló mellékhatásokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.

Aztán persze van itt még ellentmondás bőven, a mellékhatások részben például a következőt olvashatjuk:

Minimális áramerősséggel működik a készülék, ami a sejtek működését nem befolyásolja.

Eddig nem az volt, hogy éppen úgy működik a dolog, hogy befolyásolja sejtjeink működését?

Na igazából kár erre több karaktert pazarolni, szerintem elég egyértelmű, hogy mit akarok mondani. Miért szomorú mindez? Hát azért (és ez a gond a többi rákellenes csodaterápiával is), mert akiknek az orvosok azt mondták, hogy már nem lehet rajtuk segíteni, biztos, hogy ki fognak mindent próbálni. És ezzel egy nagyon bonyolult kérdéshez érkeztünk. Mert egyfelől fel lehet úgy fogni a dolgot, hogy a kamu rákgyógyszert árusítók tulajdonképpen a beteg "élethez való ragaszkodását" (idézet Vágó Istvántól) használják ki, azt, hogy a beteg mindent meg fog adni még a leghalványabb reményért is. És ez bizony nagyon erkölcstelen dolog az árusítók részéről. És nem segít rajtuk az a tény sem, hogy a csalók nagy része valószínűleg őszintén hisz abban, hogy amit csinál az hatékony. De másrészt viszont kérdés, hogy el kell-e venni egy gyógyíthatatlan betegtől ily módon még azt az apró reményt is ami számára megmaradt? Ha tudjuk, hogy egy rákbeteg biztosan hatástalan gyógymóddal próbálkozik, akkor szólunk neki erről? Senkinek sem kívánom, hogy ilyen döntéssel kelljen szembenéznie. Kézenfekvő megoldásnak tűnik, hogy csak olyan gyógymódot javasoljunk, amelynek hatékonyságára van legalább egy minimális esély. Hogy mitől lesz egy gyógymód ez a kategória az már megint más kérdés.

Zárszónak és a bejegyzés fő témájához kapcsolódóan viszont mindenképpen el akartam mondani, hogy nagyon rossznak érzem azt, amikor egy internetes portál kritika nélkül ennyire befogad bármit. Ilyenek után hogy vegye bárki is komolyan a többi cikket? Sehogy, kerülni kell az ilyen áltudományos weblapokat. Én persze szeretem az ilyeneket, mert a cikkeik rendszeresen adnak témákat az új bejegyzésekhez..

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr712991895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása