Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

Energiagyógyítás és az "Élő Mátrix" kritikája

2011. május 20. 09:17 - Zsolesz14

Energia, energiamezők, energiagyógyítás, energiagyógyászat. Mi a közös ezekben? Az áltudományok és New Age fanatikusok legkedveltebb szavai. És mi a közös az ezen szavakat hangoztatókban? Az, hogy egyikük sem tudja, hogy ezek mit jelentenek valójában.

Már írtam arról, hogy egyes szavak milyen gyakran szerepelnek eredeti jelentésüktől teljesen eltérően a hétköznapokban. Vannak aztán olyanok, akik már szinte művészi szinten űzik ezt a sportot és persze vannak, akik ebből élnek. Az "Élő Mátrix" című film készítői és a benne felszólalók tartoznak például ebbe a kategóriába.

Fizikát tanulni, vagy orvostudományi szaklapokat bújni nagyon unalmas. Mennyivel izgalmasabb és szórakoztatóbb egy film! A "Mi a csudát tudunk a világról?" és "A Titok" című filmek sikerét is kétségtelenül ez magyarázza. Az "Élő Mátrix" a készítők szerint a gyógyítás új tudományáról szól és azt ígéri, hogy a néző gondolkodását és véleményét teljesen megváltoztatja a gyógyítás és az egészség fogalmáról. Csodás gyógymódokat és gyógyulásokat láthatunk benne, melyeket a hagyományos orvoslás képtelen magyarázni. Ha a "Mi a csudát tudunk a világról?" című filmet a buta kategóriába soroljuk, akkor ezt a filmet a veszélyesbe kellene, hiszen a betegeket arra buzdítja, hogy nagyon rossz döntéseket hozzanak saját egészségükkel kapcsolatban.  

A film egyáltalán nem szól tudományról, sokkal inkább szól az áltudományok "energiagyógyászat" nevű csoportjáról. A fizika és a kvantummechanika misztikus félreértelmezését természetesen itt is megtalálhatjuk. A film olyan dolgokat állít, amelyek egyszerűen nem igazak, amely dolgok komoly tudományos eredmények és tények totális elferdítései. A filmben interjúkat láthatunk páciensekkel és közismerten áltudományos "hírességekkel" (például Sheldrake, Dean Radin). Természetesen nem szólalnak meg a filmben elismert tudósok, vagy olyan szkeptikus gondolkozású emberek, akik megvizsgálták azt a rengeteg "bizonyítékot", ami az energiagyógyítás mellett szól. Mielőtt azonban rátérnék magára a filmre szeretnék röviden írni arról, hogy mit mond a tudomány a különböző "mezőkről".

Mezők a fizikában (Forrás

1996-ban megkérték az APS-t (American Physical Society), hogy végezzen egy tanulmány a távvezetékek élettani hatásáról. Az vizsgálat szükségességét azzal indokolták, hogy a 2 milligauss erősségű mágneses mezők esetleg rákot okozhatnak. Összehasonlításképpen a Föld természetes mágneses mezeje 500 milligauss erősségű. A vizsgálat eredménye természetesen negatív lett. Aztán mi történik pár év múlva? Megjelennek a mágneses karkötők, mágneses matracok és egyéb segédeszközök, melyekkel kapcsolatban azt állítják, hogy gyógyhatásuk van. Manapság pedig már olyan abszurd állításokkal találkozhatunk az alternatív gyógyászat témakörében, mint például az, hogy egy gyógyító képes a kezével 2 milligauss erősségű mágneses teret generálni. A táv-, terapeutikus és reiki gyógyítók a fizikában használt szavakat teljesen a feje tetejére állítva győzik meg (verik át) és vezetik félre a pácienseiket. Például azt állítják, hogy a gyógyító képes a páciens auráját "hangolni", miközben kezével az illető energiamezőjét befolyásolja. Nem számít, hogy ennek a (nem létező) mágneses térnek az erőssége kevesebb, mint 1%-a a Föld mágneses mezejének. Ami viszont szomorú, hogy ilyen állításokkal lektorált lapokban is találkozhatunk.

A tudósok a mezőket úgynevezett vektorterekkel reprezentálják. A tér minden pontjához egy vektort rendelnek, amely megmondja, hogy az adott pontban milyen nagyságú és irányú az adott mező. Jelenlegi tudásunk szerint négy alapvető erő létezik: gravitációs, elektromágneses, gyenge és erős. Természetesen nem lehet tudni, hogy a jövőben esetleg újabbakra bukkanunk-e, viszont egyelőre a kutatások során nem találtak ilyet. Amit viszont biztosan ki lehet jelenteni az az, hogy ha fel is fedezünk ilyen egy új alapvető erőhatást a jövőben, akkor azt a tudományos módszertan segítségével fogjuk megtenni. Ráadásul egy ilyen esetleges hatásnak sokkal gyengébbnek kell lennie, mint a jelenleg ismert leggyengébb erők.

A gravitációs erőtérrel szemléltetve ezt könnyedén el lehet képzelni. Ha a Föld közelében egy adott pontban elejtünk egy testet, akkor annak sebessége másodpercenként 9,81 m/s-al fog növekedni. Ha távolodunk a Föld felszínétől, akkor ez a szám egyre kisebb és kisebb lesz. Képzeljük el, hogy a tér bizonyos pontjait megcímkézzük ezekkel a számokkal. Ekkor mondhatjuk azt, hogy ismerjük a Föld gravitációs erőterét. Ezekkel az információkkal rakétákat, repülőket, műholdakat stb. tudunk építeni.

Ehhez hasonlóan ismerjük az elektromágneses tér "számait" is, melyek birtokában MRI gépeket, mobiltelefonokat stb. tudunk készíteni. Ezen mezők egyenleteinek tanulmányozása és kiértékelése az alapja a jelenlegi technológiáinknak. Amikor a tudósok ezeket a "mezőket" például információtovábbításra szeretnék felhasználni, akkor a következőkhöz hasonló kérdéseket tesznek fel és próbálnak megválaszolni: Milyen erősségű a jel? Hol van a jelforrás (adó) és a jelnyelő (vevő)? Milyen messziről érzékelhető még a jel úgy, hogy azt még jó minőségű információátvitelre használni lehet? Mennyire tűri az átvitel a különböző zavarokat? Mennyire zavar az átvitel másokat? És a többi. 

A kézrátétellel gyógyítók például mindenféle mágneses, meg energiamezőről beszélnek, de az előbb felmerült alapvető kérdésekre képtelenek válaszolni. Biomágneses meg biomezőket említenek anélkül, hogy ezekre bármiféle egyenleteket felírnának. Ezeknek a fogalmaknak nincs továbbá semmilyen fizikai, kémiai vagy biológiai háttere. A "bizonyítékaik" pedig kizárólag anekdotákból állnak, semmi komoly mérési eredményt nem tudnak felmutatni. 

Az Élő Mátrix

Harriet Hall szavait idézve: "Sokkal több figyelmet fogok erre a filmre szentelni, mint amennyit az megérdemel.". Azért kell mégis legalább pár sort írni erről a filmről, mert rengeteg energiagyógyító van, aki ugyanazokat a hamis elméleteket terjeszti, ráadásul most már hivatkozhatnak egy filmre is, ami igen meggyőző tud lenni. Sajnos gyakran arról is meg tudják győzni a betegeket, hogy az életmentő, tudomány alapú gyógymódok feleslegesek.

Az energiagyógyászatnak nincs elmélete, hanem csak valami homályos, zavaros és összefüggéstelen "magyarázata". Holisztikus kvantum energia mezőből áll, mely minden létező információt tartalmaz és valahogyan egyesít minket az egész univerzummal, de ugyanakkor kapcsolatban van és irányítja az összes szervünk működését is és természetesen reagál a gondolatainkra. "A Mező" a teljes univerzumot körülveszi, ugyanakkor vannak a testünknek, végtagjainknak és szerveinknek kisebb mezői is. Semmi sem magyarázza meg, hogy gondolataink honnan tudják, hogy mit kell csinálni ezzel a mezővel, arról nem is beszélve, hogy ez a kölcsönhatás egyáltalán hogyan történne. Aztán persze a statikus skalár hullámok is előkerülnek valahonnan. Ebből az óriási zagyvaságból őszintén szólva nehéz bármi értelmeset kivenni. Amikor az ember ilyen kijelentéseket hall, nem igazán tud mit mondani: "Mi nem a Mezőben vagyunk. Mi vagyunk a Mező.". Ez mégis mit jelent? Az egyik előző bejegyzésemben feltűnő "Not even wrong" típusú kijelentésre talán az egész film egy remek példa.

Nézzük sorban a személyes beszámolókat a filmből. 

  • Egy 5 éves, központi bénulásban szenvedő kisgyereket állítólag egy csontkovács "kapcsolatteremtő gyógyítással" (reconnective healing) gyógyított meg. Láthatjuk, amint a csontkovács a kezeit lebegteti a gyerek felett.
    Probléma: Nem látunk semmilyen orvosi vizsgálatot a kezelés előtt és után, így aztán nem tudjuk megmondani, hogy változott-e egyáltalán bármi. Ráadásul a filmben azt látjuk, hogy a kisgyerek járása a kezelés után sem normális.
  • Egy motorbalesetet szenvedő nőnek azt mondták, hogy a sérült lábát lehet, hogy amputálni kell majd. A nő vizualizálta az immunrendszerét és gondolataival keltette azt életre, erősítette meg és azt állította, hogy érzi a gyógyulást. Azt mondta, hogy azért csinálta ezt, mert tudta, hogy a elméje fontos a testének.
    Probléma: Honnan tudjuk, hogy nem gyógyult volna meg amúgy is a sérülése? A sebek idővel be szoktak gyógyulni. Utána, tehát miatta?
  • Egy nőt egy ritka agyi daganattal diagnosztizáltak, amely miatt nem lehet gyereke. A nő abban hitt, hogy ő saját maga hozta létre a daganatot. Ezért aztán elutasított mindenféle konvencionális kezelést és egy pszichológiailag nem elismert módszerhez a neuro-lingvisztikus programozáshoz folyamodott. Ez segített rájönni arra, hogy mélyen legbelül nem is akart valójában anya lenni. Nem volt már többet dühös a daganatra, sőt megengedte annak, hogy vele maradjon élete végéig. Azt állította, hogy a daganata egy olyan útra terelte, amelyre amúgy biztosan nem került volna és ezáltal lehet, hogy okkal jelent az meg. 6 hónap múlva egy vérvizsgálat során a prolaktin szintje normális volt. Az orvosa erre azt mondta, hogy ez csak egyvalamit jelenthet: az agydaganata eltűnt.
    Probléma: Az orvos semmilyen egyéb vizsgálattal nem győződött meg arról, hogy tényleg eltűnt-e a nő daganata. Ezt egy vérvizsgálatból nem lehet megállapítani. Ráadásul az ilyen típusú daganatokról közismert, hogy gyakran húzódnak össze vagy tűnnek el, szóval semmiképpen sem lehet kijelenteni, hogy a javulás a kezelésnek köszönhető. (Harriet Hall forrásai erről: itt és itt.)
  • Egy nő krónikus fáradtság szindrómában és fibromyalgiában (krónikus, nem gyulladásos fájdalomszindróma) szenvedett, amik teljesen legyengítették, annyira, hogy a férje kellett szinte teljesen gondoskodjon róla. Egy NES gyógymódot (Nutri-Energetic System) alkalmazó megvizsgálta és azt állapította meg, hogy szinte minden ételre allergiás és, hogy gyengék az energiamezői. Felírt neki egy cseppet, amibe valami információ mintát kódolt és a nő 6 hónap múlva meggyógyult. Őszintén szólva, az előző történetek, meg úgy az egész film miatt ez a történet nagyon nehezen hihető. A felsorolás végén írok a csodás gyógyulásokról pár sort.
  • Egy ex asztronauta Edgar Mitchell (aki amúgy arról is híres, hogy "furcsa" dolgokban hisz, mint például UFOk vagy érzékeken felüli észlelés) egy MRI vizsgálatánál egy "rendellenességet" véltek felfedezni az egyik veséjében. Az orvosok egy biopsziát akartak végezni, de ő visszautasította azt és ehelyett elment Adam Dreamhealer gyógyítóhoz, aki állítólag látja az emberek holografikus energiamezőit és tudja, hogy hol ütközik az energiaáramlásuk akadályokba. Ezeket a pontokat fel is tudja szabadítani. És láss csodát 6 hónap múlva a vizsgálatok kimutatták, hogy a "rendellenesség" eltűnt. 
    Probléma: Csak tippelni tudunk, hogy mi volt valójában az a "rendellenesség". Akármi lehetett. Még ha veserák volt, akkor is közismert az ilyen típusú daganatok hajlama a gyógyulásra. (Harriet Hall forrása.
    Megjegyzés: Furcsa, hogy ezen a kamu energiamezők erőssége nem csökken a távolság függvényében és természetesen semmilyen műszerrel nem mérhetőek. Ha egy adótoronytól nagyon messze megyünk, akkor már nem fogunk tudni rádiót hallgatni. Az előbbi esetben például a gyógyító Vancouver-ből "gyógyította" a Floridában lévő beteget.

(Megjegyzés: Szóval mi is a baj a csodás gyógyulásokkal? Nagyon egyszerűen az, ami a nevükben is benne van: ritkák. Egy elismert gyógyszer, például egy fájdalomcsillapító 10-ből 9-szer el fogja mulasztani egy beteg fejfájását. Ezt sokkal inkább lehet "csodának" nevezni. Ha 1000-ből csak egyszer működne, akkor mégis ki venné, vagy ki hinné komolyan, hogy működik? A "csodás" gyógyulásokkal pont ez a baj, ha tényleg segít az a csodaszer, vagy csodaterápia, akkor miért nem hallunk gyakrabban ilyeneket, sőt miért nem gyógyulnak meg tőle a betegek nagy százalékban? Éppen ezért ha valaki csak "csodás" gyógyulásokkal érvel, akkor az pont a hatástalanságát bizonyítja az általa reklámozott dolognak.)

Visszatérve a filmre: ezek az anekdoták semmit sem bizonyítanak. Még akkor sem lennének meggyőzőek, ha nem lenne ennyi probléma velük. Nincsenek komolyan dokumentálva és sokkal nyilvánvalóbb magyarázataik vannak. Ráadásul ezek a "terápiák" nem egységesek, nincsenek összhangban, inkább össze vannak kaparva innen-onnan. Ha lehet ezer kilométerről gyógyítani, akkor minek csontkovácshoz menni, aki a kezét közvetlenül mellettünk mozgatja, vagy minek kell egy információval dúsított vizet inni? Miért nem hasonlítják össze ezeket a gyógymódokat hatékonyság és egy csomó más szempont szerint? Miért nem vizsgálják a tulajdonságaikat és állapítják meg, hogy milyen közös vonásaik vannak? Azért, mert ezt csak a tudományban "szokás", az áltudomány és kamugyógyászat világában ez felesleges.

A film azt állítja, hogy naponta történnek "csodás" gyógyulások, melyeket a tudomány képtelen megmagyarázni. A gond csak az, hogy az orvostudomány azért nem magyarázza ezeket meg, mert nincs mit megmagyarázni. Nincs komoly bizonyíték (csak anekdoták) arra, hogy egyáltalán van mit magyarázni. Az természetesen igaz, hogy a tudomány nem tud mindent megmagyarázni, de a film szereplői talán meg tudnak? Az ő magyarázatuk egy zavaros és értelmetlen hipotézisnél semmivel sem több. Az nem magyarázat, hogy a holisztikus kvantum mező csinálja ezeket a dolgokat.

Emlékezzünk milyen kérdéseket szoktak a tudósok feltenni! Idézem a bejegyzésből:

Milyen erősségű a jel? Hol van a jelforrás (adó) és a jelnyelő (vevő)? Milyen messziről érzékelhető még a jel úgy, hogy azt még jó minőségű információátvitelre használni lehet? Mennyire tűri az átvitel a különböző zavarokat? Mennyire zavar az átvitel másokat? És a többi.

Az Élő Mátrix '"tudósai" nem teszik fel ezeket a kérdéseket és végképp nem válaszolják meg őket. Az egész "Mező" koncepciónak semmi magyarázó ereje sincs. Azt állítják például, hogy a tudomány nem érti teljesen, hogy hogyan következik be egy sebnek a begyógyulása. Ezzel szemben rengeteg tudományos információnk van arról, hogy hogyan történik egy sebgyógyulás, míg nekik nulla magyarázatuk van arra, hogy a "Mező" hogyan játszana ebben közre.

Egyik jellemző érvelésük az, hogy felsorolnak egy csomó dolgot, amit nem tud a tudomány megmagyarázni. De miért jelentene ez bármi pozitívat nekik? A tudósok dolgoznak az általuk felsorolt problémákon, komoly eredményeket értek eddig el és meggyőződésük, hogy választ fogunk kapni ezekre a kérdésekre. Az energiagyógyászat hívei meg sem próbálják kutatni, majd később megválaszolni ezeket a problémákat. Egyszerűen kijelentik, hogy "A Mező" miatt van az egész és kész. Természetesen előkerül a már ezerszer kitárgyalt és jól ismert "te teremted meg a saját valóságodat" tévhit is.

Rengeteg olyan állítással találkozhatunk, amelyek vagy a tudomány eredményeinek teljesen eltorzított változatai, vagy egyszerűen hamisak. Íme pár példa: (ezek abszurditását szerintem nem kell magyarázni)

  • Az EEG készülékekkel lehetséges a gondolatolvasás.
  • A DNS semmit sem magyaráz meg. A csimpánzok és emberek DNS-e nagyon hasonló, vagyis az nem magyarázhatja a különbséget közöttük.
  • A gének nincsenek hatással az emberi test biológiájára.
  • A hit és a hozzáállás befolyásolja a daganatokat.
  • A kemoterápia csak az esetek 9%-ában működik és csak akkor ha hiszel benne.
  • A modern fizika szerint nem az anyag hanem a szellem és az elme az elsődleges.
  • A memória szórt az agyban és "A Mező" segítségével tudunk csak hozzáférni. Sőt lehet, hogy a memória nem is agyban tárolódik, hanem "A Mező"-ben.
  • Az anyag tulajdonképpen sűrített energia.
  • Mindenkinek van egy rezonancia frekvenciája.
  • Stb.

Újra feltűnik Edgar Mitchell és megkér minket, hogy menjünk be egy tetszőleges székesegyházba. Szerinte mindannyian hódolatot és tiszteletet fogunk érezni, mégpedig azért, mert ezt érezte az a rengeteg ember, aki az idők során ide járt és az ő érzéseik, elmeállapotaik kvantum sugárzás formájában még mindig jelen vannak. Hát persze. A szokásos magyarázatok az ilyen érzésekre (mint például kondicionálás, elvárások stb.) pedig mind hülyeségek.

Tovább lehetne sorolni a bizarrabbnál bizarrabb állítások, amiket ez a film tesz, azonban úgy gondolom ennyi után abba lehet hagyni. Egyértelmű számomra, hogy az energiagyógyászat képviselői nem is kíváncsiak az igazságra, meggyőződésük, hogy csak ők tudják az igazságot; elsődleges céljuk pedig a hiteik terjesztése és nem a kutatómunka. Azt állítják, hogy a jövő az információs gyógyításé lesz, ami így is igaz. Annyi bökkenővel, hogy az igazi információból fog állni, mégpedig olyan tudományok újabb eredményeiből mint például a bioinformatika.

(Megjegyzés: A bejegyzés "Élő Mátrix" című filmmel kapcsolatos részeinek elsődleges forráss: Harriet Hall - The Living Matrix.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr202918648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása