Schrödinger Kutyája

Tudománykommunikáció, szkepticizmus, kritikus gondolkodás

#napitanulság 3 - Anekdoták

2017. március 12. 10:38 - Zsolesz14

A #napitanulság a blog Facebook oldalán többé-kevésbé heti rendszerességgel megjelenő, rövid, szkeptikus témájú gondolatsor, amelyet legtöbbször valamilyen hivatkozás vagy kép kísér.

napit3.jpg

Tudománykommunikáció során univerzálisan megfigyelt jelenséget láthatunk a képen. Mi történik ha a tudomány eredményeinek látszólag ellentmondanak a személyes tapasztalataink? A homeopátia nem működik! De múltkor beteg voltam és csak a homeopátiás tabletta segített, minden mást kipróbáltam! A nem gluténérzékenyek számára egy gluténmentes diétának nincs egészségügyi haszna! De amióta gluténmentesen étkezem sokkal jobban érzem magam!

A személyes tapasztalatokat anekdotáknak nevezzük. Ezekre univerzálisan jellemző, hogy ellenőrizhetetlenek, nem tesztelhetőek és fontos részletek ismeretei hiányoznak belőlük. A tudomány világában ennek megfelelően nem valami értékesek. Egy klinikai vizsgálat, ahol több ezer embert vizsgáltak, kontrollcsoporttal és a külső zavaróhatások minimalizálásával sokkal értékesebb.

De a személyes tapasztalatainkhoz érzelmileg erősen kötődünk, így nagyon nehezen adjuk fel őket még akkor is, ha a tudomány ellentmond azoknak. A saját anekdotáinkkal szembeni kritikus gondolkodást nagyon nehéz ezért elsajátítani.

Miként lehet reagálni arra, ha például valaki azt mondja, hogy rajta csak a homeopátia segített? Eddig azt hittem, hogy érdemes felsorolni az anekdoták elleni általános érveket, ezt tettem itt.

Célravezetőbb lehet azonban, ha keresünk valamit, amiben az illető határozottan nem hisz, amit hülyeségnek tart. (pl. horoszkóp, energiagyógyítás stb.) Hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ezen dolgokban hívők is meg vannak győződve az igazukról, részben a személyes tapasztalataik alapján. Meg fognak esküdni, hogy az asztrológusuk mindig igazat mondott és sokat segített. Hogy lehetséges ez, ha az asztrológia nem működik?

Arra is felhívhatjuk a figyelmet, hogy Dunát lehetne rekeszteni az olyan példákkal, amikor akár évszázadokon át hittek az emberek valamiben, ami nyilvánvaló csalás volt. Az ő személyes tapasztalataik is megingathatatlanok voltak. (pl. érvágás, Okos Hans a ló stb.)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://schrodingersdawg.blog.hu/api/trackback/id/tr6212331587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása